5 essentielle ord om online betaling, du bør kende
Hjem NYHEDER 5 essentielle ord om online betaling, du bør kende

5 essentielle ord om online betaling, du bør kende

Af Redaktionen

Du har den perfekte idé.

5 essentielle ord om online betaling, du bør kende 1

5 essentielle ord om online betaling, du bør kende

Du har energien og ambitionen. Du har styr på webshop, bankaftaler og CVR.

Men ligesom du er klar til at få det hele op at køre, bliver du mødt af en lang række tekniske ord.

Ord, som forvirrer.

Især hvis du ikke er superteknisk og ved alt om betalingsløsninger.

(Og hvem gør lige det?!)

Det kan tage pusten fra selv de bedste. Og det synes vi, er en skam!

Derfor vil jeg i dette indlæg forsøge at give dig et hurtigt overblik over de mest almene begreber, så du kan få en god start på dit nye webshopeventyr.

For selvom online betaling er relativt kompliceret, så kan det godt forklares på en simpel måde.

#1 Betalingsgateway

Lad os starte med betalingsgateway.

Når en kunde besøger din webshop, lægger nogle varer i kurven og kommer til selve betalingen, så er det, at betalingsgatewayen kommer på banen.

En betalingsgateway (eller en Payment Service Provider – ofte forkortet PSP) leverer den side, hvor dine kunder vælger betalingsmetode, indtaster sine kortoplysninger og gennemfører betalingen.

Præcis som en kortterminal nede i supermarkedet.

Når kunden har indtastet sine kortoplysninger og klikker på betal-knappen, sender betalingsgatewayen kundens kortoplysninger til indløseren.

#2 Indløser

Og hvad er så en indløser, spørger du nok.

Jo, en indløser er egentlig bare en bank – med et besværligt navn.

Indløseren kontrollerer, at kortoplysningerne er korrekte, at beløbet er tilgængeligt og at kortet er gyldigt.

Hvis alt er, som det skal være, reserverer indløseren beløbet på kortet og overfører senere pengene fra kundens betalingskort til din konto – når du har hævet betalingen vel at mærke.

#3 Capture

Når varen er pakket og klar til at blive sendt, skal du hæve pengene.

Dette kaldes også en capture.

Når du hæver en betaling, giver du din betalingsgateway besked på at kommunikere til indløseren, at pengene skal overføres.

Du kan hæve betalingen fra din betalingsgateways administration eller direkte i dit shopsystem – alt efter, hvordan du har valgt at opsætte din webshop.

Du får altså ikke dine penge, før der er lavet en capture på betalingen.

Normalt går der nogle dage, inden pengene går ind på din konto, men faktisk kan der gå helt op til 28 bankdage. Hvor mange dage, der helt præcist går, afhænger af din indløsningsaftale og hvilket betalingskort, kunden har brugt.

#4 Instant capture

Når du bruger Instant capture, hæver du betalingen automatisk.

… og det er nemlig smart, fordi det betyder, at du ikke manuelt skal ind og hæve betalingen hver evig eneste gang.

Hurra!

Dog skal du være opmærksom på lovgivningen omkring instant capture.

Du må nemlig først hæve pengene, når kunden modtager varen.

Det kan være lidt svært, hvis du sælger fysiske produkter, hvorfor Forbrugerombudsmanden anbefaler, at du hæver betalingen, når varen er afsendt. Det vil sige afleveret til tredjepart som f.eks. postvæsnet.

Sælger du digitale produkter, som kunden får med det samme som f.eks. ebøger? No worries.

#5 Indløsningsaftale

For at du overhovedet kan komme i gang med at modtage betaling på din webshop, skal din forretning godkendes af din indløser (ja, man skal godkendes).

Og for at blive godkendt, er der en række krav, du skal overholde.

Bl.a. er der lovgivningsmæssige krav til, hvad der som minimum skal være af oplysninger på din webshop som f.eks. forretningens navn, CVR, adresse og lign.

Det er desuden et krav, at din webshop skal indeholde en funktion, hvor kortholder skal indtaste sine kontrolcifre (typisk 3 cifre på bagsiden af betalingskortet).

Kravene kan variere en smule fra indløser til indløser. Det er derfor en god idé at dobbelttjekke, hvilke specifikke krav din indløser har til din webshop, inden du ansøger, da det blot vil forlænge processen.

Din indløsningsaftale afgør også, hvilke betalingskort du kan tage imod. Typisk kan du få en indløsningsaftale til internationale kort som f.eks. Visa, Mastercard, Maestro, Diners Club og American Express. Med sådan én er du ret godt dækket ind, både når det gælder danske og udenlandske kunder.

Oftest kan du med en aftale til internationale kort også modtage betalinger med Visa/Dankort, da betalingen blot gennemføres på Visa-delen af kortet (som du jo har en aftale til).

Der er mange hensyn at tage, og derfor er det en god idé nøje at overveje, hvilke korttyper dine kunder skal kunne betale med, når du skal vælge din indløser.

Jeg håber, at du, med en større forståelse for netop disse ord, er bedre klædt på til at få sparket din webshop i gang.

Selvom din betalingsløsning er en lille del af din forretning, så er det en vigtig del.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>