Musikalsk pause med mindsker stress
Hjem UNDERSØGELSE Musikalsk pause med mindsker stress

Musikalsk pause med mindsker stress

Af Redaktionen

Musik er andet og mere end underholdning, gode stunder og fælleskab.

Musikalsk pause med mindsker stress 2Forskning viser, at musik også har en utrolig evne til at påvirke vores humør, vække minder, fremkalde følelser, reducere angst, skabe ro, mindske søvnproblemer og i nogle tilfælde ligefrem lindre smerter. Det gør musik og musikterapi særligt velegnet til pleje af mennesker med demens.

På demensplejecenteret Tinghøj i Hammel i Favrskov Kommune har demente beboere siden sensommeren 2017 kunne benytte en musikpude med tilhørende musikprogrammer fra skaberne bag MusiCure. Musikken og puden har hjulpet beboerne med at slappe af i situationer, hvor de har været urolige, og forblive afslappede efter terapisessioner.

De positive individuelle oplevelser med MusiCure-puden har skabt baggrund for en nærmere undersøgelse af, hvordan plejecenteret kan opnå større udbytte af puden, så flere beboere kan få glæde af musikkens effekt. I foråret 2018 blev en brugerundersøgelse sat i gang med særligt fokus på tre ting: Hvad er de længerevarende effekter ved en skemalagt brug af musikpuden? Hvilke brugerprofiler kan opnå positive effekter? Og hvilke pædagogiske tilgange skal benyttes for at borgere oplever effekt?

– Formålet med brugerundersøgelsen var at teste anvendelsen af MusiCure-puden og den evidensbaserede musik over længere tid. Resultaterne af den samlede undersøgelse er nu offentliggjort i en 20 siders rapport samt i en kortfattet brugervejledning, siger Inge Mulvad Eje fra MusiCure.

Tilpasses borger og situation
Over fire uger er i alt 12 MusiCure-puder blevet dokumenteret benyttet 154 gange i sammenlagt 51 timer. Det svarer til lidt over 5,5 time pr. beboer. De demente borgeres oplevede tilstand er i samme periode blevet forbedret med 16,4%. Omvendt har undersøgelsen ikke kunne fastsætte en generel brugerprofil over hvem der særligt kan have gavn af puden, ligesom skemalagt afbenyttelse heller ikke kunne anbefales.

– Musikpudens effekt afhænger i høj grad af, hvilke situationer borgerne benytter puden i, samt hvilke pædagogiske tiltag, der tages for at skabe ro om borgerne. Undersøgelsen afspejlede også, at personalets kendskab til den enkelte borger er nødvendigt for at kunne opnå en god effekt hos flere borgere, fortæller Inge Mulvad Eje.

Undersøgelsen viser også, at teknologien ikke kan stå alene eller erstatte andre tilbud. Den kan bruges som et stimulerende værktøj til at skabe ro ved individuelle borgere – og dermed give en bedre hverdag for både borgere, pårørende og personalet omkring den demente.

Eksempler på brug af musikpuden
Dagvagt:

  • Rolig vækning af borgere der har meget uro eller er aggressive om morgenen
  • Stimulis og afslapning i dagtimerne mellem aktiviteter
  • Forhindre eskalering af en aggressiv situation
  • Skabe relationer mellem borgere og personale/pårørende

Aftenvagt:

  • Berolige borgere ved sengetid
  • Stimulis og afslapning
  • Forhindre eskalering af en aggressiv situation
  • Skabe relationer mellem borgere og personale/pårørende

Nattevagter:

  • Berolige borgere der står op om natten og få dem til at sove
  • Forhindre eskalering af en aggressiv situation

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>