14. februar kan byde på rekordmange tilfælde af romantisk internetsvindel
Hjem SIKKERHED 14. februar kan byde på rekordmange tilfælde af romantisk internetsvindel

14. februar kan byde på rekordmange tilfælde af romantisk internetsvindel

Af Redaktionen

Internetsvindel baseret på romantiske forhold koster årligt danskere 17 millioner kroner.

14. februar kan byde på rekordmange tilfælde af romantisk internetsvindel

Særligt omkring Valentinsdag stiger antallet af svindelforsøg, og i år kan forsøgene ramme danskerne i uset grad, fordi flere er online og bruger deres arbejdscomputer til private gøremål og online dating, advarer sikkerhedsfirmaet Mimecast.

Hjertesorger og ønsket om at finde sin eneste ene kan være et farligt spil. Ikke alene kan man få hjertet knust. Du kan også blive ramt på pengepungen. Kærlighedssvindel er en af de svindeltyper, som koster danske ofre flest penge om året, og i år kan rekordmange blive mål for svindelforsøgene.

Sådan lyder advarslen fra sikkerhedsfirmaet Mimecast op til Valentinsdag. Årsagen er, at samfundets nedlukning har flyttet jagten på kærlighed fra barer og arbejdspladser til hjemmesider og apps. I cyberkriminelles øjne betyder det flere potentielle ofre, og derfor øger de indsatsen og i særdeleshed op til en dag, hvor kærlighed er i fokus.

”Vi anbefaler, at alle som dater online er ekstremt påpasselige – særdeleshed i dagene op til og efter Valentinsdag. Med samfundets nedlukning kommer vi med stor sandsynlighed til at se flere internetsvindlere bruge følelser og romantik for at snyde penge ud af deres ofre,” siger Carl Wearn, Head of E-crime i Mimecast.

Sådan undgår du at blive offer

Hele 17 millioner kroner betalte danskere til kærlighedssvindlere, viser de seneste tal fra 2019 fra interesseorganisationen Finans Danmark. Et tal som ifølge organisationen stiger år for år. For at undgå at blive en del af den kedelige statistik bør alle være ekstremt kritiske, når de dater online.

”På internettet får vi hurtigt en falsk tryghed, og samtidig er det nemmere for en bagmand at lade som om, at vedkommende er en helt anden, når vi ikke kan se hinanden. Derfor skal man være ekstremt varsom, når man kommunikerer med mennesker, man ikke kender,” siger Carl Wearn.

Udover at vi hurtigere sænker paraderne, når vi befinder os i det digitale rum, så kan it-kriminelle være særligt pågående i år. Med ekstraordinært mange arbejdende hjemmefra bruger hele 73 procent af os arbejdscomputere til private gøremål, herunder bruger 13 procent arbejdscomputeren i forbindelse med online dating. Og da virksomheder generelt er mere profitable at angribe sammenlignet med private, så er firmaenheder attraktive mål for cyberkriminelle.

Hvis du vil beskytte både dig selv – og eventuelt din virksomhed – er der et par råd, som du ifølge Carl Wearn skal følge:

  • Undgå at bruge arbejdscomputere til private gøremål, hvor der er større risiko for at klikke på links, som inficerer din computer med malware og risikerer at udsætte din virksomhed for et cyberangreb. Generelt vil al brug af personlige webmails eller andre personlige internetkonti fra en arbejdscomputere øge risikoen for at kompromitere dig selv og den virksomhed, du arbejder i.
  • Først og fremmest må du aldrig overføre penge til en person, du aldrig har mødt ansigt til ansigt – heller ikke selvom I har kommunikeret i månedsvis. Derudover bruger bedragerne ofte meget polerede billeder enten af modeller eller folk i uniform.
  • Ender du i en situation, hvor du tror, at du er blevet offer for kriminalitet, så kontakt straks politiet. Der kan være skam forbundet med at være blevet snydt, men husk, at du er langt fra det eneste offer.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>