ABB skal levere teknologi til Northern Lights, verdens første CO2-transport- og lagringsinfrastruktur
Hjem sikkerhed ABB skal levere teknologi til Northern Lights, verdens første CO2-transport og lagringsinfrastruktur

ABB skal levere teknologi til Northern Lights, verdens første CO2-transport og lagringsinfrastruktur

Af Redaktionen

ABB har fået kontrakt med Aker Solutions om at levere el-, automations- og sikkerhedssystemer til Northern Lights-projektet, verdens første infrastruktur for CO2 -transport og lagring

  • ABB’s automations-, elektrificerings- og digitale løsninger skal anvendes i et CCS-projekt i Norge

  • Projektet skal accelerere industriel decarbonisering og fjerne CO2-emissioner med transport og permanent lagring af CO2 i reservoir 2.600 meter under havbunden

  • Planer om at lagre over fem millioner tons CO2 om året svarende til udslip fra en million biler

Northern Lights er et joint venture mellem Equinor, Shell og TotalEnergies og er det første industrielle CCS-projekt med en åben og fleksibel infrastruktur, der giver sikker lagring af CO2 fra industrier i hele Europa. Første fase af projektet forventes afsluttet medio 2024 og vil have kapacitet til permanent lagring af op til 1,5 millioner tons CO2 om året. I næste fase af projektet er ambitionen at udvide til over fem millioner tons om året.

ABB’s automations-, el-og digitale løsninger vil blive integreret i Northern Lights-projektet for at muliggøre fjernbetjening af en ny CO2-opsamlingsterminal og sikre, at anlægget kører med optimal effektivitet.

Med styresystemet ABB Ability System 800xA vil operatørerne få større synlighed i driften af Northern Lights-terminalen, bl.a. med analyser både realtids og historiske data samt umiddelbar visning af målinger og nøgletalsindikatorer. Resultatet er, at operatørerne vil kunne træffe mere præcise og dataunderbyggede beslutninger og vurdere alternativerne for at optimere ydelsen af aktiver og processer.

ABB skal levere teknologi til Northern Lights, verdens første CO2-transport- og lagringsinfrastruktur

“ABB er både markedsleder inden for distribuerede kontrolsystemer og en mangeårig partner med en dybdegående forståelse for vores forretning og ekspertise inden for både on- og offshore samt subsea-projekter”, siger Kristin Glenna, projektleder for Northern Lights hos Aker Solutions. “Dette var afgørende i vores beslutningsproces. Vi var nødt til at overlade vores fjernkontrollerede operationer til en partner med en succesfuld track record inden for pålidelighed og optimering for at skabe et stærkt fundament for dette vigtige projekt.”

“Evnen til at opsamle og lagre industrielle CO2-emissioner, som indtil videre ikke kan forhindres, er afgørende, hvis verden skal nå klimaneutralitet inden 2050. Dette vil kræve en lagringskapacitet på 1,7 milliarder tons CO2-opsamling inden 2030,” siger Per Erik Holsten, leder af ABB Energy Industries i Nordeuropa. “Northern Lights er et vigtigt projekt, ikke kun på grund af dens bidrag til at genoprette balancen i carbonkredsløbet, men også på grund af det innovative i projektet. Vi er meget glade for at være en del af dette spændende projekt, som skal bidrage til en sikrere, smartere og mere bæredygtig fremtid.”

Specialbyggede skibe skal transportere flydende CO2 fra udslipskilden til Northern Lights-terminalen i Øygarden i det vestlige Norge. Denne skal fjernstyres fra Equinors Sture-terminal, der ligger ca. 7 km derfra. For at muliggøre fjernkontrol vil ABB bygge en avanceret operatørstation på Northern Lights-terminalen, som skal fungere sammen med det centrale kontrolrum i Sture, for at kunne kommunikere problemfrit, minimere svartider og understøtte fjernkontol døgnet rundt.

ABB’s teknologi skal også sikre energiforsyning af hele projektet bortset fra landstrømsløsningen. El-leverancen inkluderer bl.a. styre- og kontrolsystem, høj- og lavspændingstavler samt transformere.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>