Aveny-T præsenterer VERDENSPREMIEREN på MIT NAVN ER GRETA
Hjem BÆREDYGTIGHED Aveny-T præsenterer VERDENSPREMIEREN på MIT NAVN ER GRETA

Aveny-T præsenterer VERDENSPREMIEREN på MIT NAVN ER GRETA

Af Redaktionen

Som det første teater i verden har Aveny-T fået lov til at skabe en forestilling om verdens pt største ikon: Greta Thunberg.

Aveny-T præsenterer VERDENSPREMIEREN på MIT NAVN ER GRETA

Karla Løkke debuterer i rollen som Clara, der tager ud på en rejse for at blive som sit største idol, Greta Thunberg. Foto: Emil Rostrup.

Premiere: 7. januar 2021

Greta Thunberg har personligt givet tilladelse til forestillingen. Aftalen er indgået med hende og hendes familie og gælder opførelser worldwide, inklusiv brug af hendes legendariske taler.
MIT NAVN ER GRETA er en hyldest til et ungt oprør, som medførte den største globale forandring, en ung generation nogensinde har skabt.
Forestillingen arbejder også med bæredygtighed – hele scenografien og alle kostumerne vil være genbrug.

For godt to år siden satte en ung pige sig foran den svenske Riksdag med et papskilt med ordene: ”Skolestrejk för klimaet”. På bare to år har hun og unge skabt en global bevægelse, som har forandret verden.
Nu sætter Aveny-T klimaet på scenen i en forestilling om pigen Clara, der tager ud på en (dannelses)rejse for at blive som sit største idol, Greta Thunberg.

HANDLING
MIT NAVN ER GRETA er et eventyr om pigen Clara, der bekymrer sig om klimaet og ønsker at være som den 17-årige klimaaktivist Greta Thunberg. Vi følger Clara på hendes rejse. Undervejs møder hun bl.a. den franske helgeninde Jeanne D’Arc, og hun besøger magtens elite i Davos – hun sejler over Atlanterhavet – alt sammen for at blive klogere på Greta Thunberg, på klimakrisen – og på hvorfor Greta Thunberg er blevet symbolet på den fælles klimakamp, som mange unge tror på og kæmper for.

MIT NAVN ER GRETA er en forestilling om et nyt ungdomsoprør, der har sat klimaforandringerne på dagsordenen i hele verden. Et oprør, som Aveny-T også ønsker at bidrage til:
”I Aveny-Ts ambition om at blive en nationalscene for unge er dette et kæmpe skridt. Kampen for klimaet og en grøn omstilling er så meget de unges kamp. Kunsten og kulturen har også et ansvar i at bidrage til forandring. At kunne skabe en forestilling, der taler direkte til unge, deres liv og fremtid, ja på alle måde inddrager dem, er en fantastisk mulighed at få” siger teaterchef Jon Stephensen.

Det tidligere Café Kellerdirk, nu House of T, omdannes til klimaudstilling. Derudover bliver der workshop efter forestillingen, hvor de unge selv får mulighed for at lære at holde en slagkraftig tale.

Forestillingen er bygget op, så den i sin konstruktion er i overensstemmelse med sit eget budskab: Scenografien og kostumerne bliver af genbrug. Der bliver henstillet til alle ansatte på teatret i prøve- og spilleperioden på at omstille sig mest bæredygtigt. Hvad kan den enkelte gøre på sit område, så vi lever op til det, vi vil med forestillingen – at påvirke til en grønnere omstilling.
”Det handler om at være ægte overfor os selv og de unge, vi vil i tale med.” siger Jon Stephensen.

2 procent af forestillingens indtægter går i øvrigt til The Greta Thunberg and Beata Ernman Foundation.

Det er ambitionen at få forestillingen videre ud i verden, hvilket nu er muliggjort med Greta Thunbergs accept.

MIT NAVN ER GRETA er en co-produktion med Vejle Musikteater og Black Box Theatre Holstebro, hvor forestillingen også kan opleves i februar 2021.

Helt nyt ungt hold
Rollen som Greta Thunberg spilles af 23-årige Karla Løkke, færdiguddannet fra Den Danske Scenekunstskole i København i sommers, som dermed får sin professionelle debut i denne forestilling.

Forestillingen iscenesættes af Emil Rostrup og skrives af William Lippert efter at været blevet færdige i sommers fra henholdsvis instruktørlinjen og dramatikeruddannelsen på Den Danske Scenekunstskole. Jon Stephensen skaber scenografien.

”At undersøge et levende ikon, der på under et år næsten har fået status som en af de store profeter, finder jeg vildt interessant. Hvorfor er det et ungt menneske på 15 år, der kan tale så direkte til os og vores samvittighed? Hvad fortæller det om os, vores samfund og om ikonet Greta Thunberg?”, udtaler Emil Rostrup.

Greta Thunberg – Fra skoleelev til Årets Person på ét år
På kun to år har Greta Thunberg taget turen fra ukendt skoleelev til verdensberømmelse. Hun var nomineret til Nobels Fredspris, har modtaget Amnesty Internationals fornemmeste menneskerettighedspris og var sidste år modtager af Nordisk Råds Miljøpris – dog uden at ville modtage den med begrundelsen, at kloden ikke har brug for priser, men handling. Hun har mødt Paven, er blev kåret til Årets Person 2019 af Time Magazine, og hun har holdt taler for alverdens ledere. Hun har ændret manges adfærd, som f.eks. hos virksomheder og politikere, og fået millioner til at tænke og vælge anderledes.

Rundt om i verden har Greta Thunberg fået klimabekymrede unge til at gå på gaden. Enmandsprotesten er blevet en global bevægelse. Anslået har fire millioner unge skoleelever i 150 lande deltaget i skolestrejker og fredage for fremtiden.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>