Bliv klar til EU’s varslede forbud mod SF6 i mellemspændingsudstyr
Hjem Nyheder Bliv klar til EU’s varslede forbud mod SF6 i mellemspændingsudstyr

Bliv klar til EU’s varslede forbud mod SF6 i mellemspændingsudstyr

Af Redaktionen

Hvert år udledes 10.000 ton af drivhusgassen SF6 til atmosfæren, hvoraf elindustrien alene står for 80 procent.

Bliv klar til EU’s varslede forbud mod SF6 i mellemspændingsudstyr 1

Eatons Xiria E.

Derfor har den tyske delstat Niedersachsen netop forbudt brugen af SF6 i koblingsanlæg til fordelingsnet med mellemspænding, og nu venter et EU-forbud, der vil ramme danske forsyningsselskaber og industrivirksomheder. Fremtiden er SF6-fri, men med Eatons Xiria bliver skiftet lettere.

Siden midten af 1970’erne er svovlhexafluorid – mere almindeligt kendt som SF6 – brugt i stor stil som bryde- og isoleringsmedie i koblingsanlæg til mellemspænding og højspænding. Selv om FN’s klimapanel har registreret SF6 som den mest skadelige drivhusgas og forbudt den i en lang række produkter, har SF6 i koblingsanlæg til mellemspænding og højspænding været tilladt på grund af manglende viden om alternative løsninger. Men snart vil brugen af SF6 i mellemspændingsudstyr være fortid, og det stiller krav til forsyningsselskaberne og industrivirksomhederne om at sætte turbo på den grønne omstilling.

En gennemtestet løsning

Allerede i 2002 lancerede Power Management-virksomheden Eaton Xiria-serien af koblingsanlæg til fordelingsnet med mellemspænding, og i dag er mere end 50 procent af Eatons løsninger til mellemspænding SF6-fri. Xiria har derfor længe været kendt som en miljøvenlig, pålidelig og økonomisk løsning til sløjfeenheder og industrielle koblingsanlæg. I 2012 udvidede Eaton serien med Xiria E, en udvidelig enkeltfeltversion af koblingsanlægget, der er specielt udviklet til fordelingsstationer til hjælpefunktioner og større kommercielle og industrielle applikationer.

Øget fleksibilitet

Med Xiria E øgede Eaton fleksibiliteten i Xiria-produktfamilien ved at tilføje modulære udvidelige feltversioner med mulighed for et lavspændingsrum til sekundært kontroludstyr. Det modulære enkeltfelt kan udvides med en simpel koblingsforbindelse. Systemet er meget fleksibelt og indeholder et bredt udvalg af beskyttelses- og kontrolmuligheder. E-versionen giver maksimal fleksibilitet og mulighed for senere udvidelse af de sekundære koblingsanlægssystemer.

Certificeret til 30.000 driftscykler

Xiria-koblingsanlæg er designet omkring Eatons afprøvede vakuumafbrydere, der ikke kræver vedligeholdelse og er certificeret til 30.000 driftscykler. Med udviklingen af Xiria E er der også introduceret en effektafbryder med nominel driftsstrøm på 630 A ved 24 kilovolt i versionerne med bloktype og enkeltfelt. Denne afbrydertype er testet til en nominel termisk korttidsstrøm på 20 kA i 3 sekunder.Både enhedens og mekanismens primære dele er i hele levetiden indkapslet i et kabinet, der beskytter hele systemet mod miljøpåvirkninger, og som derfor gør det vedligeholdelsesfrit.

Reducerede ejerskabsomkostninger

Brugen af vakuumafbrydere og fast isolering sikrer, at systemet er et energibesparende alternativ til konventionelle SF6-holdige koblingsanlæg. Ejerskabsomkostningerne er også væsentligt reduceret, da der ikke er behov for regelmæssig afprøvning af gastrykket eller anden rutinemæssig vedligeholdelse, og da bortskaffelse af brugt udstyr ikke er forbundet med høje omkostninger.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>