Danmark har de korteste betalingsfrister i EU
Hjem Undersøgelse Danmark har de korteste betalingsfrister i EU

Danmark har de korteste betalingsfrister i EU

Af Redaktionen

En ny analyse fra verdens største kreditforsikringsselskab, Euler Hermes, placerer Danmark som det land i EU, hvor virksomhederne skal vente i kortest tid på at få betalt deres regninger.

Danmark har de korteste betalingsfrister i EU 2I 2017 skulle en dansk virksomhed i gennemsnit vente 47 dage fra salgsdatoen, inden de modtog betalingen. Det er 19 dage kortere end det globale gennemsnit på 66 dage. I forhold til 2016 er det en forbedring på én dag. Der er dog fortsat al mulig grund til at sikre sin likviditet.

Tallene stammer fra en ny analyse udført af kreditforsikringsselskabet Euler Hermes.
Analysen har kortlagt betalingsfristerne målt i debitordage eller days sales outstanding (DSO), der angiver, hvor mange dage en virksomhed i gennemsnit skal vente på at modtage betaling efter et salg. Analysen blev udført på 25.000 børsnoterede selskaber på tværs af 20 sektorer i 36 lande.

For tidligt at juble

I Danmark er DSO i gennemsnit 47 dage. Sammenligner man med vores nordiske naboer, ser vi, at Norge og Sverige har en DSO på 57 dage, mens den i Finland er 50 dage.

”DSO kan gå op, når tilliden er høj, og forretningen går godt, fordi virksomhederne så føler sig mere trygge ved at forlænge kreditten til deres kunder, men det kan også være et signal om, at der er et pres på likviditeten. Selvom Danmarks DSO generelt er faldet, ser vi ikke dette som en trend. Tværtimod ser vi en tendens blandt en række store virksomheder til at presse leverandørernes betalingsfrister. Samtidig har vi registreret en let forøgelse af antallet af restancebetalinger blandt vores kunder – ikke kun blandt de børsnoterede selskaber i vores analyse, men mere generelt”, siger Michael Lercke Pedersen, administrerende direktør hos Euler Hermes, Danmark.

Store forskelle mellem brancherne

Der er store forskelle mellem de forskellige brancher. I toppen finder man forsyningsbranchen (83 dage), maskinindustrien (64), teknologisektoren (58) og byggebranchen (55).
”Når det handler om byggeri – der altid har været en sårbar sektor – ser vi i øjeblikket en øget risiko, hvor tab og restancebetalinger bliver mere udbredte. Det samme gælder for detailhandlen, hvor likviditeten er presset”, siger Michael Lercke Pedersen.

Storbritannien, der er blandt Danmarks største eksportmarkeder, har en stabil DSO på 53 dage trods usikkerheden på grund af Brexit. Der er dog begyndt at vise sig økonomisk usikkerhed i kølvandet på Brexit-afstemningen, og det kan have en dominoeffekt på de virksomheder, der handler med Storbritannien.

Kina i bunden

Den gennemsnitlige stigning i DSO, der skete i 2017, er ikke resultatet af store stigninger i enkelte lande, men mere en global trend, idet tallet gik op i to ud af tre lande i analysen.

Stigningen er overvejende sket i de industrialiserede lande, men store vækstøkonomier som Kina (+ 3 dage), Tyrkiet (+ 3 dage) og Brasilien (+ 1 dag) har også oplevet stigninger.
I Kina, hvor den gennemsnitlige DSO i forvejen ligger væsentligt over det globale gennemsnit, steg DSO med yderligere tre dage i 2017. I begyndelsen af 2018 nåede den op på 92 dage, hvilket placerer Kina helt i bunden med den højeste DSO blandt alle.

Det vækker bekymring hos Euler Hermes, eftersom Kina er et andet af Danmarks store eksportmarkeder.
”Eksporten til Kina løb op i 45 milliarder kroner i 2017. Når man holder det sammen med en DSO, der gik op i 12 ud af 18 sektorer, er der grund til bekymring, hvis ens virksomhed eksporterer meget til Kina. Med en DSO, der ligger så højt som 139 dage i nogle sektorer, kan en virksomheds likviditet blive presset hårdt, og så er der en risiko for, at man slet ikke får sine penge”, konkluderer Michael Lercke Pedersen

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>