Danske SMV’er bør passe bedre på deres domæner og websites
Hjem Nyheder Danske SMV’er bør passe bedre på deres domæner og websites

Danske SMV’er bør passe bedre på deres domæner og websites

Af Redaktionen

Virksomheders indtjening er i høj grad afhængig af deres online tilstedeværelse, men særligt de små- og mellemstore virksomheder mangler faste arbejdsgange for deres websites.

Det kan i værste fald betyde, at de mister adgangen til deres domæner og hjemmesider, og det kan hurtigt koste dyrt, forklarer eksperter

Danskerne handler rekordmeget på nettet, og i følge tal fra Danmarks Statistik har pandemien yderligere sat gang i særligt de ældres online-shoppingvaner – en gruppe som ellers har været lidt mere varsomme med at svinge dankortet på nettet. Langt de fleste danske virksomheder er derfor dybt afhængige af deres hjemmesider for at holde indtjeningen hjemme – om det så gælder online-handel eller generel information om produkter, åbningstider og kontaktoplysninger. Men ifølge de danske IT-eksperter fra team.blue, der blandt andet ejer DanDomain og Simply.com, så er der udfordringer hos flere foreninger og små- og mellemstore virksomheder, når det kommer til at holde styr på ejerskabet over deres hjemmesider.

“Vi får mange henvendelser fra virksomheder, der er i panik, fordi de har mistet adgangen til deres hjemmesider, så min vurdering er, at der er tale om et generelt problem” fortæller Tim Holmvard, der er Support Manager hos Simply.com, og fortsætter: “Det, vi typisk ser, er, at en tidligere medarbejder har oprettet hjemmeside og domæne, og dermed bliver registreret som kontaktperson. Og når så medarbejderen stopper, og virksomheden nedlægger medarbejderens mailadresse, så mister virksomheden faktisk adgangen, fordi de ikke når at registrere en ny kontaktperson.” Han tilføjer dog: “Vi kan heldigvis i de fleste tilfælde få kontoen tilbage på de rigtige hænder, men det er ofte besværligt og tidskrævende.”

Problemstillingen rammer også, når man har haft en aftale med eksterne konsulenter, og samarbejdet pludseligt ophører.

“Et andet scenarie er, når en webmaster eller webdesigner har oprettet virksomhedens hjemmeside og domæne gennem deres egen konto, og dermed står som ejer. Hvis samarbejdet ophører, kan virksomhederne komme til at stå i en rigtig vanskelig situation, når de vil kræve ejerskabet over hjemmesiden eller domænet,” advarer IT-eksperten.

Tim Holmvard fortæller, at der i den sidstnævnte situation er to muligheder, når man som virksomheder prøver at hente ejerskabet tilbage. For enten kan man være heldig at få en frivillig overdragelse, men hvis det ikke er tilfældet, så skal man i værste fald ud i en retssag, som selvsagt kan være en dyr fornøjelse.

Sæt adgangen i system
Det kan være en tidskrævende og ressourcetung opgave at bevise, at man som virksomhed er ejer af et site eller domæne, når først man har mistet adgangen, men det er til gengæld en relativ simpel opgave at undgå katastrofescenariet, forklarer Jakob Flink Schwartz, der er sikkerhedschef hos team.blue:

“Det handler jo om at få sat nogle faste arbejdsgange op omkring hjemmeside og domæne internt i sin virksomhed, så man altid har de rigtige og opdaterede informationer registreret, og så få styr på, hvem der har ejerskabet. Hvis en medarbejder er kommet til at oprette produkterne som privatperson eller det er en webdesigner, som står registreret som ejer, så få i stedet lagt produkterne direkte over i virksomhedens eller foreningens navn – så styrer man uden om en stor del af de risici, man jo sjældent kan se sig fri for,” siger han. Opfordringen fra team.blues ekspert er klar: “Og så skal man huske, at domæne og webhotel er to forskellige produkter, som ikke nødvendigvis er registreret i samme navn. Så husk at få det hele med.”

Domænet er virksomhedens unikke navn på internettet udadtil, mens det er webhotellet, der sørger for, at billeder og tekst er synligt. Så det er altså webhotellet, der gør, at man overhovedet kan se hjemmesiden på internettet.

team.blue er en førende, europæisk tech-virksomhed inden for hosting-løsninger, som har specialiseret sig i domæner, webshops, webhoteller og servere. Virksomheden har 190 medarbejdere i Danmark, som opererer fra hovedkontoret i østjyske Skanderborg. team.blue står bag brands som blandt andre DanDomain, Curanet, ScanNet og SmartWeb og er i dansk kontekst tidligere kendt som Zitcom.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>