Danske virksomheder forsømmer at gøre hjemmearbejdspladser sikre

Ifølge en ny undersøgelse mangler en tredjedel af danske kontoransatte hjælp fra deres arbejdsgiver til at gøre hjemmearbejdspladsen sikker.

Danske virksomheder forsømmer at gøre hjemmearbejdspladser sikre 1Det er et stort problem, mener Citrix, som står bag undersøgelsen.

Mange danske kontoransatte har på ny sat sig til rette på hjemmekontoret, men mange af dem udgør en sikkerhedsrisiko for både dem selv og deres arbejdsgiver. Således har 33,8 procent af danske kontorsatte ikke modtaget nogen form for hjælp fra deres arbejdsgiver til at gøre hjemmearbejdspladsen sikker. Det viser en ny spørgeskemaundersøgelse fra Analyse Danmark på vegne af softwarevirksomheden Citrix.

“Det er bekymrende, at så stor den del af de danskere tilsyneladende er sendt hjem med en computer under armen uden nogen fokus på sikkerhed.

Hackere og it-kriminelle udnytter den situation, hele verden befinder sig i lige nu, og det i høj grad øger risikoen for angreb, som kan ramme virksomhederne hårdt. I Danmark har vi blandt andet set en del tilfælde af phishing, hvor cyberkriminelle udgiver sig for at være fra Sundhedsstyrelsen for at stjæle medarbejdernes login-oplysninger. Der er al mulig grund til at være på vagt,” siger Anette Vainer, landechef i Citrix Danmark.

Hun tilføjer, at det er et velkendt fænomen, at forskellige former for stress og arbejdspres kan sænke brugernes parader, hvilket kan få den gennemsnitlige dansker til at klikke mere ukritisk på mistænkeligt indhold.

“Vi ved fra tidligere undersøgelser, at vi er mere tilbøjelige til at klikke på farligt indhold, når vi føler os stressede og pressede. Og er der noget, danskerne over en bred kam føler i øjeblikket, må det være netop stress.

Tiden siden 11. marts har vist os, at vi sagtens kan arbejde hjemmefra – endda i et meget større omfang og med større produktivitet end mange af os havde forestillet os – men det er på høje tid for virksomhederne at indstille sig på, at hjemmearbejde er forbundet med en sikkerhedsrisiko,” tilføjer Anette Vainer.

Hun peger på, at der ligeledes kan være fare på færde, når hjemmearbejdende medarbejderes tilgang til virksomhedens servere sker via en VPN-forbindelse.

Det skyldes, at den pågældende medarbejder som udgangspunkt får adgang til hele netværket og ikke kun den begrænsede del, som vedkommende søger oplysninger i. It-kriminelle skal altså kun fiske login-oplysninger fra én bruger for at få adgang til alle virksomhedens forretningskritiske og sensitive data.

Derudover udgør det en sikkerhedsrisiko for både virksomhed og den ansatte, hvis den løbende opdatering af medarbejdernes computere er lagt i hænderne på netop medarbejderne. Både hvad angår antivirusprogrammer og andre programmer.

Undersøgelsen viser ligeledes, at 23 procent af de adspurgte har brugt en hjemmecomputer i forbindelse med hjemmearbejde. Det udgør en særskilt sikkerhedsrisiko, idet en privat computer i sagens natur ikke er omfattet af den samme sikkerhed som virksomhedens hardware.

Sådan svarer danskerne på spørgsmålet “Har din arbejdsgiver hjulpet dig med at sikre et sikkert IT-miljø, når du arbejder hjemmefra (for eksempel uddannelse i nye arbejdsmetoder, etablering af firewall, virusbeskyttelse, sikker serveradgang osv.”?

Ja

60,3 procent

Nej

33,8 procent

Ved ikke

5,9 procent

Sådan svarer danskerne på spørgsmålet “Har du benyttet dig af en arbejdscomputer eller en privat computer i forbindelse med hjemmearbejde?”

Har benyttet mig af en arbejdscomputer

75,3 procent

Har benyttet mig af en hjemmecomputer

14,1 procent

Har benyttet mig af både en arbejdscomputer og en hjemmecomputer

8,9 procent

Har ikke benyttet mig af en computer

1,8 procent