Danskerne er klar på langt mere hjemmearbejde
Hjem Distancearbejde Danskerne er klar på langt mere hjemmearbejde

Danskerne er klar på langt mere hjemmearbejde

Af Redaktionen

Hjemmearbejde er kommet for at blive, hvis det står til danskerne.

Danskerne er klar på langt mere hjemmearbejde

To ud af tre forventer at arbejde hjemmefra mindst to dage om ugen fremover, og mange er klar på aldrig at sætte deres fødder på arbejdspladsen eller møde kollegerne.

Når restriktionerne og anbefalingerne omkring hjemmearbejde bliver endeligt fjernet, betyder det ikke nødvendigvis, at medarbejderne myldrer tilbage på arbejdspladserne. I hvert fald ikke, hvis man spørger danskerne.

Flere end to ud af tre (68 %) ønsker således at arbejde hjemmefra mindst to dage om ugen fremover. Og 10 procent foretrækker endda at arbejde fra hjemmekontoret alle ugens dage. Det viser en ny undersøgelse, som analysevirksomheden YouGov har lavet for Atea.

”Danske virksomheder skal omstille sig til en helt ny måde at arbejde på. Det er oplagt, at vi tager ved lære af de erfaringer, vi har gjort os gennem det seneste år både i forhold til, hvordan vi holder møder, og hvor meget vi arbejder fra distancen. Det gælder i mine øjne om at finde en ny arbejdsmodel, der både kommer arbejdsgivere, individet og samfundet til gode,” siger Annette Otto, der er HR-direktør i Atea.

Undersøgelsen er en opfølgning på en tidligere rundspørge, som it-leverandøren foretog i foråret 2020. Formålet er at få indsigt i, hvordan den optimale arbejdsplads i fremtiden ser ud, så Atea bedst muligt kan hjælpe danske virksomheder med at skabe de rammer, der muliggør en ny arbejdsmodel.

Hjemmearbejde stiller krav til digitale kompetencer

Blandt de fordele, som danskerne fremhæver ved hjemmearbejdet, er, at de har sparet transporttid (70 %), fået en mere fleksibel hverdag (51 %), arbejdet mere effektivt (37 %) og passet på klimaet (36 %). Til gengæld oplever 44 procent, at de sociale relationer i arbejdslivet et blevet svækket, og at samarbejdet og videndelingen er blevet påvirket negativt i afdelingen (40 %) og med andre afdelinger (36 %).

”Det er helt tydeligt, at der både er fordele og ulemper ved mere distancearbejde, og at mennesker selvfølgelig har forskellige behov og ønsker. Hvis de sociale relationer og samarbejdet på arbejdspladsen skal forblive intakte, samtidig med at medarbejderne skal have et mere fleksibelt arbejdsliv, stiller det krav til både virksomhedens it, medarbejdernes digitale kompetencer, og at ledelsen formår at sætte   en tydelig retning og struktur for den nye måde at arbejde på,” siger Annette Otto.

Siden nedlukningen har Atea hjulpet flere kunder med at etablere hjemmearbejdspladser og fastholde produktiviteten, samarbejdet og trivslen under nedlukningen.

Særligt de unge klar på ekstremt hjemmearbejde

YouGov-undersøgelsen viser også, at en betydelig del af danskerne er klar på at tage distancearbejdet til helt nye højder. 31 procent svarer således, at de ville have det fint med at arbejde for en virksomhed, hvor de aldrig havde mødt ind fysisk eller havde mødt kolleger og chefer. For mænd er tallet 36 procent, og blandt de unge mellem 18 og 28 år er mere end fire ud af 10 (41 %) klar til aldrig nogensinde at møde ind på arbejdspladsen eller møde deres kolleger og chefer.

”Der er mange holdninger til særligt hjemmearbejde; nogle trives og arbejder bedst hjemmefra, andre bedst fra kontoret og en del foretrækker en kombination, men der kan ikke være frit valg på alle hylder. Vi skal finde den rette balance i den treenighed, der er mellem den enkelte medarbejder, arbejdspladsen og samfundet, hvis det skal fungere på lang sigt,” siger Annette Otto fra Atea.

Udvalgte tal

Hvis du selv kunne vælge, og corona-pandemien ikke var en begrænsning: Hvor mange dage om ugen, ville du fremover arbejde hjemmefra i gennemsnit?

0 dage: 10 %

1 dag: 19 %

2 dage: 32 %

3 dage: 19 %
4 dage: 7 %

5 dage: 10 %

Ved ikke: 5 %

Kunne du forestille dig at arbejde for en virksomhed, hvor du aldrig havde været på arbejdspladsen fysisk, aldrig havde mødt din leder og dine kolleger fysisk, men udelukkende udførte dit arbejde hjemmefra?

Ja, og det ville jeg ikke have noget imod:

Mænd: 36 %

Kvinder: 25 %

18-29-årige: 41 %

30-39-årige: 31 %

40-49-årige: 26 %

50-59-årige: 35 %

+60-årige: 27 %

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>