Dustin slår et slag for en mere cirkulær IT-branche

Den 24. januar er det Circular Electronics Day, som har til formål at sætte fokus på miljøfordelene ved at give elektronikprodukter et længere liv.

Dustin slår et slag for en mere cirkulær IT-branche
Dustin vil inspirere til en mere cirkulær IT-branche.

Dustin, som er en førende onlinebaseret IT-partner med aktiviteter i Norden og Nederlandene, er en af organisationerne, der står bag det globale initiativ og vil inspirere til en mere cirkulær IT-branche.

-IT-branchen kan på relativt kort tid blive mere bæredygtig, hvis der satses på cirkulære forretningsmodeller som f.eks. længere levetid på produkter og ansvarlig affaldshåndtering, siger Henrik Lampa, bæredygtighedschef hos Dustin.

Dustin har i flere år satset på cirkulære forretningsmodeller. Gennem blandt andet forskellige leasingtjenester og tilbud om returnering har Dustin øget både genanvendelsen og genindvindingen af IT-produkter.

I løbet af de seneste fem år har Dustin taget 200.000 produkter retur, hvoraf 90 % har kunne genanvendes. I dag er Dustin 16 procent cirkulære, og målet er at tilbyde en komplet cirkulær løsning i 2030.

Også blandt Dustins kunder ses en øget bevidsthed om og efterspørgsel efter cirkulære løsninger og genanvendelse af IT-udstyr. Til de virksomheder, der vil gøre deres IT mere cirkulær, har Henrik Lampa følgende gode råd:

1.Returnering De fleste produkter, som f.eks. computere, skærme og mobiltelefoner, kan genanvendes. Ved at slette data og opfriske produkterne får de nyt liv.

2.Leasede produkter. Det er anvendelsen af IT-udstyret, der skaber værdi i form af effektivitet og lønsomhed. Ikke ejerskabet. De produkter, der leases hos Dustin, går til genanvendelse og genindvinding, når leasingtiden er slut.

3.Køb tjenester. Ved at købe forskellige IT-tjenester, såsom netværk som tjeneste, sikrer Dustin, at hardwaren genanvendes eller genindvindes.

– Disse er alle effektive måder at opnå besparelser, både med hensyn til ressourcer og klimaet. Der bruges 1,8 ton råmaterialer til at producere en almindelig bærbar pc, og for hver gang den returneres til genanvendelse, sparer vi jorden for flere hundrede kg CO2, afslutter Henrik Lampa.

Så sent som i september sidste år lancerede Dustin en ny bæredygtighedsstrategi. Strategien tager udgangspunkt i tre globale udfordringer, som hele samfundet står over for i dag: klimaforandringer, et uholdbart ressourceforbrug samt sociale uligheder. Strategien består af tre mål, som betyder, at Dustin i 2030 skal:

  • have 0 klimapåvirkning i værdikæden.
  • have et 100 procent cirkulært sortiment.
  • have lavet i alt 100 tiltag for at forbedre arbejdet inden for social ligestilling yderligere.