Ejerlejligheder steget næsten 500 procent i pris på 30 år
Hjem FINANSIEL Ejerlejligheder steget næsten 500 procent i pris på 30 år

Ejerlejligheder steget næsten 500 procent i pris på 30 år

Af Redaktionen

Selvom boligejere har oplevet store prisfald i 2022, kan de trøste sig ved den historiske prisudvikling, som viser, at mange år på boligmarkedet ofte viser sig at være en lukrativ investering

Hvis man som boligejer går og river sig i håret over det seneste halve års prisfald på boliger, kan man måske få et tiltrængt humørboost ved at se på boligprisernes udvikling historisk.

Det gælder især ejere af ejerlejligheder, da det viser sig, at kvadratmeterprisen på ejerlejligheder er steget med 455 procent siden 1992, fremgår det af Finans Danmarks boligmarkedsstatistik og tal fra Boligsiden.dk, som ejendomsmæglerkæden Estate har regnet på.

Købte man fx en ejerlejlighed på 100 kvadratmeter for tredive år siden, kan man på papiret i gennemsnit realisere et overskud på 2.7 mio. kr., hvis man sælger den i dag.

-Det er i den grad hårde løjer at være vidner til udviklingen på boligmarkedet de seneste måneder, hvis man er boligejer. Men man bør trøste sig med, at livet som boligejer til tider kan byde på op og nedture, men på den lange baner for langt de fleste er ret positivt, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.

Han mener, der er grund til optimisme, hvis man sætter det lange lys på sit boligejerskab.

-Mange af dem, som købte bolig tilbage i 2008 på toppen, inden finansmarkederne krakkede, oplevede, at de blev teknisk insolvente, men det endte, som historien viser, med, at priserne steg igen, og i store dele af landet har vi i dag højere boligpriser end efter krakket i 2008, siger Thomas Hovgaard.

Når krisen rammer boligmarkedet, er det typisk boliger og især ejerlejligheder i landets største byer, som oplever de største prisfald. Det kan virke sensationelt, når det sker, men ifølge Estate er det netop også storbyerne, som bliver mest forgyldte under højkonjunkturer.

Ejerlejligheder steget næsten 500 procent i pris på 30 år

Foto: Shutterstock. må ikke videredistribueres

-Det kan virke vanvittigt, at en ejerlejlighed kan stige en million kroner i værdi på et år, men der kan også ske det modsatte, så er man kun kortvarigt boligejer, kan det være et lotteri, men er man derimod boligejer på den lange bane, er det som regel en fornuftig investering. Til gengæld vil de, som ikke oplever stigninger eller små fald over en årrække, som udgangspunkt have lave boligudgifter, siger Thomas Hovgaard.

Boligprisernes udvikling 1992-2022

1992 2022 procentstigning

Parcelhus: 4.021 kr./m2 16.232 kr./m2 306 %

Ejerlejlighed: 5.820 kr./m2 32.213 kr./m2 455 %

Sommerhus: 4.441 kr./m2 22.120 kr./m2 398 %

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>