EU blåstempler grønt, dansk forskningscenter

Det nationale, grønne forskningscenter, Center Denmark, er kommet i fint selskab: Den Europæiske Kommission har besluttet at certificere centret som ”Digital Innovation Hub”.

EU blåstempler grønt, dansk forskningscenter 1
Center Denmark åbnede i 2019 og er et samlingssted for grøn forskning med fokus på energi og digitalisering. Foto: EWII

Centret, der har til huse i Trekantområdet, er i dag et samlingspunkt for forskning i grøn omstilling med fokus på digitale løsninger i energisystemer som elnettet, varmenettet, gasledninger eller vandværker. EUs skulderklap betyder, at Center Denmark nu er godkendt som en ’one-stop-shop’, der hjælper virksomheder med at blive stærkere digitalt.

”Vi er meget glade for, at EU anerkender vores arbejde som knudepunkt for digital nytænkning. Vores udgangspunkt er, at ved at koble digitalisering og vedvarende energi i Danmark, kan vi ud over at accelerere den grønne omstilling også støtte danske virksomheders eksportmuligheder i EU. Det kommer til at styrke den grønne omstilling i hele Europa, så det er vi meget glade for at facilitere,” siger Søren Skov Bording, der er direktør for Center Danmark.

Center Danmarks fokus ligger i energisektoren, der i dag opererer med adskillige, separate energisystemer, blandt andet for henholdsvis el, vand, varme og gas. Søren Skov Bording fortæller, at forskningen kan vise vejen til et samlet energisystem, der er 100 procent grønt:

”Ved at koble sektorerne for el, vand, varme, gas og transport og digitalisere styringen af forbruget, både i private hjem og i industrien, kan vi flytte forbruget til når vinden blæser og solen skinner. Det vil på sigt gøre det muligt at vores forbrug bliver 100 procent vedvarende energi,” forklarer Søren Skov Bording.

Men det kræver nye digitale løsninger, siger direktøren.

”Det er den vej, vi som samfund bevæger os lige nu. Men vi er kun lige startet, og der er stort behov for forskning og samarbejde på tværs af sektorer, og ikke mindst brobygning til kommerciel udnyttelse – og det er denne brobygning Center Denmark som Digital Innovation Hub er godkendt til at varetage” siger han.

Meningen med at være ”en hub”, forklarer direktøren, er netop at fremme samarbejdet mellem forskningen og de virksomheder der arbejder med grøn omstilling og digitalisering. Blandt Center Denmarks partnere er blandt andet de fire universiteter – Danmarks Tekniske Universitet, Aalborg Universitet, Syddansk Universitet og Københavns Universitet – og en række private og offentlige virksomheder.

”Vi stiller de digitale løsninger, der bliver udviklet på vores platform til rådighed for små og store virksomheder, forsyningsselskaber og andre, der kan have glæde af at bruge dem. Det er tanken at skabe en synergieffekt i arbejdet for den grønne omstilling,” lyder det fra Søren Skov Bording.

En af centrets partnere er energikoncernen, EWII, der i 2018 var med til at grundlægge Center Denmark. Her er der en helt konkret grund til at glæde sig over interessen fra EU:

”Vi er en multiforsyning, der leverer både el, vand, varme og fibernet til folk. Vi kan i vores daglige arbejde konstatere behovet for samspil mellem forsyningstyperne, og det er det, Center Denmark er i gang med at bygge op. Det løser et konkret problem for energibranchen, så det er kun positivt, at EU giver centret et rygstød her,” siger Lars Bonderup Bjørn, der er bestyrelsesformand i Center Danmark-fonden, og til daglig administrerende direktør i EWII Koncernen.

Næste skridt for Center Denmark er at udvide og koordinere faciliteterne for test og demonstration af nye digitale løsninger gennem det virtuelle samlingspunkt uni-lab.dk. Her har forskerne samlet udvalgte boligområder, industriområder og offentlige bygninger, der skal medvirke i testene.