Fleksibel IT-infrastruktur vil være helt afgørende

I dønningerne af Corona-pandemien ændrer betingelserne sig for investeringer i infrastruktur.

Fleksibel IT-infrastruktur vil være helt afgørende 1
Fredrik Arveskär, Sales Director Nordic og Benelux hos Infinidat

Med neddroslede budgetter øges behovet for fleksibilitet drastisk. Virksomheder, der vil have succes, er nødt til at kombinere brugen af ​​offentlige cloud-tjenester med private skyer i deres egne datacentre, siger Fredrik Arveskär, Sales Director Nordic og Benelux hos Infinidat.

Den usikkerhed omkring økonomi, som mange mennesker føler lige nu, fører til et ønske om at reducere omkostningerne og kun fokusere på det, der er absolut nødvendigt. Det gælder også infrastruktur til it. Men det risikerer at blive en økonomisk risikabel strategi. En af grundene er, at virksomheder køber midlertidige, såkaldte ad hoc-løsninger i stedet for at planlægge på lang sigt.

Med lag på lag af infrastruktur skabes øer af teknologiløsninger med et antal inkompatible systemer og administrationsværktøjer. I princippet er det som at sætte uret flere årtier tilbage med hensyn til teknologisk modenhed – og med unødvendig brug af tid, personale og ressourcer. Og ikke mindst med længere tidsforbrug til projekter.

Virksomheder, med fokus på at spare på deres infrastruktur, arbejder langsommere og risikerer at miste de konkurrencefordele, de forhåbentlig har. Dertil kommer den åbenlyse risiko for en ny 2. bølge af Corona-epedemi til efteråret. De fleste er bevidste om, at virksomhedens infrastruktur skal være forberedt på en sådan udvikling, men langt de fleste budgetter tillader det sandsynligvis ikke – med store risici som følge.

Det er allerede sket

Dette er ikke løs spekulation. Analysevirksomheden Gartner har for eksempel nedskrevet sin prognose for it-investeringer i løbet af efteråret. I januar blev globale it-investeringer for efteråret spået til USD 3,9 billioner. Det ville have betydet en stigning på 100 milliarder dollars, cirka tre procent, siden sidste år. En ny prognose, efter udbruddet af Corona, forudsiger i stedet en reduktion på otte procent.

Ganske vist er der i øjeblikket en vis stigning i salget af it-produkter på grund af nye behov som følge af øget arbejde hjemmefra. Men det er en midlertidig stigning, ikke en varig. Forvent, at de fleste CFO’er fryser budgetterne og kun tillader de mest nødvendige indkøb. Det betyder, at kun de projekter, som der kan demonstrere øjeblikkelige og betydelige besparelser, får grønt lys.

Vi kan forvente, at mange virksomheder vil bygge teknologiløsninger i flere lag og prioriteter. Dette gælder ikke mindst storage-løsninger. Forretningskritiske applikationer får adgang til avanceret og dyr, lagringsinfrastruktur, hvilket giver den højest mulige tilgængelighed og ydeevne. Mindre applikationer skal være tilfredse med billigere løsninger. Prioriteter af denne art fører som sagt til indviklede arkitekturer og infrastrukturløsninger med alle de problemer, det medfører.

Fleksible løsninger er nødvendige – ikke kun i skyen

Ændrede omstændigheder kræver ændrede strategier. Det er bestemt vigtigt at få succes med it-investeringer i løbet af efteråret. På den ene side har forårets pandemi ændret betingelserne, og på den anden side skal man være forberedt på en anden bølge af pandemier. Og den nye nødvendige strategi handler ikke kun om cloudløsninger.

En stor fordel ved infrastruktur i skyen er, at du undgår de hindringer, som en traditionel købsproces indebærer. En stor ulempe ved skyløsninger er, at driftsomkostningerne (OpEx) er meget højere. De fleste virksomheder foretrækker stadig investeringer i udstyr (CapEx). Ikke desto mindre viser det sig i mine samtaler med CIO’er, at skyomkostningerne ofte er to til seks gange større end investeringer i lokale datacentre. Forholdet mellem de to typer varierer afhængigt af den type udstyr, der sammenlignes. Gartners analyser viser også dette forhold.

Dilemmaet for de fleste virksomheder er, at de vil have fordelene ved skyen, kun være i stand til at øge it-ressourcerne, når det er nødvendigt, og være i stand til at reducere dem, når behovet mindskes, og samtidig foretrækker investeringer i udstyr fra et økonomisk perspektiv.

Løsningen er en kombination af de to typer infrastruktur. Mange virksomheder har hybridløsninger med både offentlige og private skyer. Da private skyer er billigere, muliggør en kombination af driftsomkostninger og investeringer – og giver betingelserne for besparelser og højere effektivitet. Dette gælder, hvis et firma på samme tid kan drage fordel af den offentlige skyes fleksibilitet.

Fleksible storageløsninger, der giver alle disse fordele, vil have en høj prioritet for kunderne i den nærmeste fremtid. De vil have fordelene ved både den offentlige sky (øjeblikkelig kapacitetsforøgelse og kun betaling for brugt kapacitet) og med private skyer (valg mellem og kombinationer af CapEx og OpEx, lavere omkostninger).

Leverandører skal kunne imødekomme fleksibilitet for både it-operationer og forretningsløsninger i det kommende år. Kunderne skal være i stand til at investere i kortvarige løsninger til infrastruktur og ændre indkøbsmodeller til enhver tid, ikke kun hvert andet eller tredje år. Jo større usikkerhed, jo mere fleksible er leverandørerne nødt til at være. Storageløsninger er afgørende og risikerer at blive flaskehalse. Det vil være dyrt for virksomhederne ikke at have fleksible storageløsninger, når de bliver nødt til at satse på cloudløsninger, fordi de ikke har noget andet valg.

Af: Fredrik Arveskär, Sales Director Nordic og Benelux, Infinidat