Tilgang og løsninger til lagring af data ændrer sig konstant.
Nye aspekter dukker op og bliver vigtige – og forbliver derefter i kravbeskrivelserne. Kapacitet, ydelse, pålidelighed, fleksibilitet, sikkerhed, sikkerhedskopiering og gendannelse, muligheder for særligt udstyr til f.eks. realtidsløsninger og arkivering, og sikkert endnu flere aspekter, er alle vigtige. Og så selvfølgelig – omkostninger.
Omkostninger er en kompliceret sag, når det kommer til storage. For det første, hvad koster det, og hvad er det der koster?
Traditionelt har virksomheder og organisationer betalt for harddiske, andet teknologiudstyr og i nogle tilfælde software. Det handler om investeringer – eller anlægsaktiver (Capex).
Derefter koster det naturligvis at have personale, der administrerer opbevaring, lokaler, hvor udstyret er placeret, som er driftsomkostninger (Opex). Med cloud-indtoget betaler man normalt for storagevolumen pr. tidsperiode, hvilket er en løbende omkostning.
Der er mange udfordringer med at styre omkostningerne, udover at de kan være for høje. Nogle virksomheder foretrækker investeringer, andre løbende omkostninger. Selv hvis en virksomhed ønsker at købe udstyr som investering, er der muligvis ikke budgetteret med penge til det, mens der findes et budget til løbende drift, der bare ikke må anvendes. Og omvendt.
Læg dertil behovet for ændringer. Et firma, der foretrækker investeringer generelt, ønsker måske løbende at finansiere udstyr til eksperimentelle projekter og derefter købe udstyr som investeringer, når løsningerne sættes i drift.
Et problem med dette er naturligvis, at de ansvarlige ledere sidder tungt på de penge, de er ansvarlige for. Selvom det ville være bedre for virksomheden som helhed at flytte penge mellem forskellige typer budgetter, er det vanskeligt at gøre det.
Infinidat er leverandør af opbevaringsløsninger, der løser alle disse problemer. Ud over at blive anerkendt for teknologisk avancerede og innovative løsninger, der ofte betragtes som omkostningseffektive, bestræber de sig på at tilbyde fleksible købsmodeller eller prismodeller, som de måske rettere burde hedde. Infinidat er målrettet mod kunder, der har deres egne opbevaringsløsninger.
Ved en pressekonference for nylig lagde ledelsen hos Infinidat en masse energi i at tale om, hvordan man betragter købsmodellerne. Der er tre modeller, som alle kan anvendes uanset tilgang:
- Traditionelle køb, dvs. Capex.
- Betal for brug pr. måned, dvs. Opex. Denne model kaldes FLX. Som måske også kan tolkes som fleksibel? Det er som at købe lagerkapacitet i skyen, selvom opbevaring sker internt.
- En model kaldet COD (Capacity On Demand). Det handler om at kapacitet, der ikke udnyttes, er på plads, men ikke koster noget, før den bliver udnyttet. Tanken er, at det skal være lettere og gå hurtigere at kunne tage mere kapacitet i anvendelse.
Indtil videre virker Infinidat’s tilbud muligvis ikke så forskelligt fra de fleste konkurrenter. Men direktør Moshe Yanai og europæisk direktør Dan Shprung har, for at kunne tilbyde fleksibilitet, givet disse nye muligheder:
- Modellerne kan blandes.
- Modellerne kan ændres.
- Aftaleperioden kan være kort, i nogle tilfælde blot en måned.
– COD-modellen tilbyder en skjult fordel. Kapaciteten er der og er let at tage i brug om nødvendigt, siger Moshe Yanai.
Et tænkeligt scenario er, at en kunde foretrækker Capex, men ser et øget behov på kort sigt – i blot en måned. De kan fortsætte som sædvanligt med købte løsninger og betale kontinuerligt i en måned for den nødvendige ekstra kapacitet.
Antallet af mulige scenarier er mange, pointen er, at kunden skal kunne vælge.
– For eksempel kan man forestille sig, at en afdeling i en virksomhed skal køre et lille projekt. De kan blot betale løbende og behøver ikke at gå gennem IT-afdelingen, forklarer Dan Shprung.
For at drage fordel af denne fleksibilitet er det naturligvis nødvendigt, at både kunder og i nogle tilfælde også virksomheder i kanalen også kan handle fleksibelt. I så fald øges valget af finansieringsmuligheder hvad angår storageløsninger.
Men er dette en løsning for alle? Infinidat har et klart fokus på store kunder, med et lagerbehov på 200 TB og op til petabyte-klassen.
– I dag giver vores løsninger mest værdi for store kunder, men vi vil bevæge os nedad, siger Moshe Yanai.
– Tendensen går mod, at alle virksomheder lagrer flere og flere data. Selv mindre virksomheder har brug for mere lagerkapacitet. Og vi vil udvikle mindre løsninger i fremtiden, når de bliver efterspurgt, slutter Dan Shprung.