Fremtidens teknologi tilpasses hver enkelt
Hjem NYHEDER Fremtidens teknologi tilpasses hver enkelt

Fremtidens teknologi tilpasses hver enkelt

Af Redaktionen

Tre projekter er nu blevet godkendt til at modtage støtte fra Syddansk OPI-pulje, som administreres af Welfare Tech.

Fremtidens teknologi tilpasses hver enkeltProjekterne skal udvikle teknologiske velfærdsløsninger i samarbejde mellem erhvervslivet og sundhedsvæsnet. Alle projekter har fokus på at forbedre udbyttet af teknologien ved at tilpasse den til den enkeltes brugers behov.

Næste frister for at søge støtte fra puljen er 1. december 2019 og 1. marts 2020.

Virtual reality, hjælp til ordblinde og en social app.

Tre spændende projekter er nu godkendt til at modtage støtte fra Syddansk OPI-pulje. De tre projekter har faktisk en del fællestræk, selvom de spænder så vidt som fra læring via virtual reality over læse- og skrivehjælp til en app, der skal fastholde det sociale liv for folk med eksempelvis demens.

Alle de tre projekter i OPI-puljen tager udgangspunkt i, hvordan velfærdsteknologi kan tilpasses den enkelte bruger, fortæller projektleder Rie Jakobsen fra Welfare Tech.

– Individuel tilpasning er en af de parametre, der gør teknologi i velfærdssektoren særligt værdifuld. Og med et offentligt-privat samarbejde får virksomhederne adgang til at teste deres løsninger på slutbrugerne og finde tilpasningsmuligheder, hvis der er behov for det. Målet med OPI-puljen er at gøre produkterne parate til markedsføring. Så det bliver spændende at følge vores tre projekter og se, hvordan de udnytter de teknologiske muligheder for at skabe individuelle velfærdsløsninger, siger Rie Jakobsen.

Samarbejde mellem virksomhed og det offentlige

De tre projekter har hver modtaget mellem 900.000 og 1,2 million kroner fra Syddansk OPI-pulje. Det kommende år skal hver virksomhed i samarbejde med deres offentlige partnere tilpasse og teste deres produkt og gøre det klart til markedsføring.

Virksomheden Applikator skal teste en app-løsning, VitaMind Connect, der skal hjælpe mennesker med fx demens med at holde fast i sociale relationer og med at deltage i aktiviteter. Applikator har to gange tidligere deltaget i OPI-projekter (offentlige-private innovationsprojekter).

– Vi er henrykte over at få mulighed for at udvikle vores app sammen med det offentlige, og derfor er vi superglade for at være godkendt til endnu et OPI-projekt. De produkter, der danner grund for vores virksomhed, er alle udviklet i samarbejde med en offentlig partner, og vi ved, hvor vigtig sparring og viden fra sundhedsvæsnet er, siger Andreas Melson, partner i Applikator.

Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi er Applikators partner i OPI-puljen.

Får hjælp til dokumentation

Også virksomheden Ordblindetræning har erfaring med offentlige-private innovationsprojekter, og derfor var der også stor glæde, da de blev godkendt til støtte fra Syddansk OPI-pulje med produktet Ordblindeplatformen.

– Offentligt-privat innovationssamarbejde er en rigtig god måde at udvikle teknologi til velfærdsområdet på. Derfor er det en fantastisk nyhed, at vi er blevet godkendt, siger Thomas Mose fra Ordblindetræning.

Han fornemmer, at små virksomheder ofte bekymrer sig om, hvorvidt der er mange krav om dokumentation, når man indgår i et OPI-samarbejde.

– Men vi har fået god hjælp fra Welfare Tech, både til ansøgningsfasen og til, hvordan vi skal gøre videre i projektet. Så det har heldigvis ikke været et problem. Den viden vi får fra samarbejdet i OPI-projektet er tilsvarende meget værdifuld for Ordblindeplatformen, siger Thomas Mose.

Virksomheder kan lære af hinanden

Virksomheden VitaSim har udviklet en softwarepakke til nemt at skabe undervisningsmateriale i virtual reality – denne software skal nu laves til en VR SOSU-platform, til undervisning og træning inden for dette felt. Undervisere kan ved hjælp af platformen selv bestemme, hvad de studerende skal bruge VR-løsningen til at træne, f.eks. hvordan man hjælper borgere med vask og anden personlig hygiejne. VitaSim ser frem til samarbejdet med Videnscenter for Velfærdsteknologi Vestdanmark, hvor deres software skal tilpasses efterspørgslen.

Sammen med Applikator og Ordblindetræning skal VitaSim deltage i en række workshops, hvor samarbejdet mellem erhvervsliv og det offentlige sundhedsvæsen er emnet. På SDU’s Institut for entreprenørskab og relationsledelse vil OPI-puljens virksomheder sparre om og lære mere om mekanismerne bag offentligt-privat samarbejde.

– Jeg glæder mig til rigtig meget til samarbejdet og til at lære fra de to andre virksomheder. Vi har i forvejen samarbejde med Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital, men vi kan garanteret lære mere om officielt OPI-samarbejde fra Applikator og Ordblindetræning. Dermed bliver vores projekt både et udviklingssamarbejde og en læringsproces i offentligt samarbejde. Det bliver utroligt spændende, og vi er meget glade for at være med, siger Rune O. Jensen, medicinstuderende og co-founder af VitaSim.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>