Gaming gambler med dit helbred

Gamere bruger en masse timer foran skærmen, og mange sidder i en forkert stilling, hvilket kan føre til gener resten af livet.

Gaming gambler med dit helbred 1Derfor er det vigtigt at tænke på ergonomi, når man gamer mange timer om ugen, forklarer ergoterapuet

E-sportsturneringer er nu den sportsgren, der har flest seere, og derfor er det måske ikke så underligt, at særligt mange børn og unge gamer flere timer i træk hver dag. Den seneste skolebørnsundersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at knap hver tredje 11-15-årige dreng spiller computer mindst fire timer i hverdagen, og mere end hver tredje, gør det i weekenden. Det stiller betydelige krav til ergonomi. Ifølge ergoterapeut kan en dårlig siddestilling i gamer stolen føre til betydelige gener som ondt i nakken, skuldrene, ryggen, hovedpine og nogle kan også få et dårligere blodomløb, hvis sædet er for dybt.

“Man skal særligt bekymre sig om gener, når det gælder børn og unge, for deres knogler er “bløde”, og det vil sige, at de er mere modtagelige for dårlige arbejdsstillinger. Det er først, når man er omkring de 20 år, at ens knogler er blevet hårde. Man kan ikke genoprette det, når ens krop allerede har formet sig efter en forkert stilling,” fortæller rådgivende og autoriseret ergoterapeut Bettina Gerbola, der har sin egen praksis www.ergoproces.dk

Den øgede udbredelse af en stillesiddende hobby stiller krav til, at man som forbruger rykker væk fra kontorstolen over i en tilpasset gamerstol med korrekte justeringsmuligheder. Det gælder også den store skare af voksne spillere, hvor mange af dem i forvejen bruger mange timer hver dag på en kontorstol, der ikke altid er tilpasset den enkelte.

“Generelt er mange gamer-værelser indrettet meget uergonomisk. Ofte står der en stol og et smalt skrivebord fra møbelforretninger og så en meget stor skærm, for det vil mange jo gerne have. Men det gør, at skærmen er for tæt placeret på dem, og det kan give nakkeproblemer, når synsafstanden er for kort. Desuden er det vigtigt, at man kan kigge skråt nedad på skærmen, og derfor må den ikke være placeret for højt oppe i forhold til, hvor man sidder,” forklarer Bettina Gerbola og fortsætter: “Det er vigtigt, at man kan indstille stol og bord, så det passer til ens kropsstørrelse, så skuldre og arme aflastes. Det er også vigtigt med nogle justerbare armstøtter eller en form for underarmsstøtte på bordet.”

Sidder du forkert, når du gamer?

Hos Nordic Gaming, der mener at gaming skal være for alle, har man specialiseret sig i at producere et ergonomisk og alligevel billigere alternativ til markedet i høj kvalitet. De mener også, at flere gamere bør sikre sig at de har de ergonomisk bedste løsninger til rådighed – og særligt når man spiller ofte og flere timer ad gangen.

“Selvom du elsker at game, er det ikke nødvendigt også at gamble med dit helbred,” mener Thomas Kirkeby, der er CMO hos DCS ApS, som ejer Nordic Gaming, og fortsætter: “Flere og flere gamer, og faktisk er der flere, som bruger, hvad der svarer til en hel arbejdsuge foran computeren. Og så er der et endnu større antal, som med varierende timeforbrug bruger aftenen eller weekenden på gaming, hvilket skal lægges oveni det antal timer, som mange sidder foran computeren på arbejdet. Derfor er det afgørende, at stolen kan justeres i højde, armlæn, nakke- og lændestøtte og vinkel på sædet. I øvrigt har det stor betydning, at man sidder i en gamer stol, der passer til ens højde og drøjde, da en mindre stol end de normale eksempelvis vil være bedre ergonomisk at sidde i for de yngre spillere. Derfor har vi blandt andet lavet en stol til børn, så alle kan være med – uden at skade kroppen.”

Ifølge Thomas Kirkeby, er der mange, der tænker på, at de skal have en såkaldt “god stol” at sidde i, uden dog at vælge en, der tager højde for ergonomien hos den enkelte. Det største problem, mener han dog stadig er, at de færreste glemmer at tænke på bordet:

“Det er lige så afgørende, at bordet kan indstilles i den korrekte højde, for at man kan have den korrekte siddeposition. Vi var de første i 2019, der lavede et motoriseret hæve/sænkebord målrettet til gamere på det skandinaviske marked, lidt ligesom vi allerede kender det fra mange arbejdspladser.”

Hos Nordic Gaming er ergonomi i højsædet, og derfor er flere stole og borde justerbare, hvilket sikrer en komfortabel og sund siddestilling, når man gamer flere timer i træk. Nordic Gaming har gamer stole i forskellige størrelser lige fra ekstra lille, standard til XXL, således at man kan finde en stol, der er tilpasset ens fysiske størrelse. Senest har Nordic Gaming også tilføjet en særlig letvægts mus til deres sortiment.