Industri 4.0: Grundlaget for fremtidens produktion

[KRØNIKE] Produktionsindustrien har sit eget koncept til at beskrive de utrolige ændringer, der foregår lige nu og i fremtiden.

Industri 4.0: Grundlaget for fremtidens produktion 1
Victor Engelbrecht Dohlmann, Director, Commercial Sales Nordics hos Veeam Software

Industri 4.0 – eller den fjerde industrielle revolution – driver hele branchen som følge af kundernes nye og stadigt skiftende krav kombineret med permanent økonomisk usikkerhed. Det betyder, at producenterne gennemgår en større digital transformation overalt for at holde trit med den nye æra. Fra mere effektiv drift til dybere kundekendskab samt evnen til hurtigere at få produkter på markedet, er kun nogle af de områder, som industri 4.0, skal hjælpe producenterne med at imødekomme i forhold til fremtidens behov.

De økonomiske fordele kan vise sig betydelige. Producenter i Europa forudsiger, at deres digitale investeringer vil øge omsætningen med 13 procent i løbet af de næste fem år, mens de digitale markedsledere i sektoren allerede har opnået mere end 50 procent af deres indtægter fra digitalt forbedrede eller helt digitale produkter og tjenester.

Fabrikanterne bliver i stigende grad afhængige af digital teknologi, men samtidig kommer alle potentielle fordele med en risiko. Fremskridtet i retning af det digitale skaber konstant udfordringer for it-afdelinger, som skal sikre, at forretningen flyder jævnt. Dette skal ses i kontekst med at uventede driftsforstyrrelser bliver stadig dyrere.

Fremstillingsindustrien nærmer sig hurtigt et breakpoint, hvor alt afhænger af digital teknologi. I et hurtigt og konkurrencedygtigt miljø bliver anvendelsen af de digitale muligheder og brugen af de indsigter, der følger, vigtige for at kunne stå imod konkurrencen. Mens mulighederne med ny teknologi ser ud til at være fremragende, afslører de også større udfordringer end nogensinde før.
IT får ansvaret
Producenternes stigende afhængighed af digitalisering sætter stort pres på it-afdelingerne for at holde forretningen tilgængelig. Den stadigt voksende arbejdsmængde og kompleksitet bidrager til, at job-byrden bliver endnu større. Og tilstrømning og vækst af data betyder voksende udfordringer med alt fra, hvordan disse skal opbevares sikkert, til hvordan de hurtigt kan genoprettes i tilfælde af krise og katastrofe.

Samtidig vokser de ydre trusler. Cyberangreb bliver stadig mere sofistikerede og avancerede, og sidste års Wannacry-angreb giver et uhyggeligt eksempel på, hvor hårdt en sådan begivenhed kan ramme. Væksten af tilsluttede enheder, fra IoT-enheder til medarbejdertelefoner og computere, bliver let det svage link, der kræver beskyttelse, især hvis brugerne har lov til at bruge deres egne mobiler.

Old school backups forhindrer det også. Fysiske sikkerhedskopier er dyre ved køb og langsomme at gendanne data fra. På samme tid opbevares sikkerhedskopierne ofte i samme lokaler som udstyret, hvilket gør dem værdiløse, hvis der f.eks. opstår brand.

Ud over alle ovennævnte bekymringer er det et faktum, at afbrydelser i it-operationerne kan være yderst dyre for produktionsindustrien, hvor uafbrudt adgang til udstyr, applikationer, data og processer er afgørende.

Afbrydelser, uanset størrelse eller tid, kan skabe kaos i betydeligt flere led end blot den del, der er blevet påvirket, samtidig med at der gives en dårlig oplevelse til både berørte medarbejdere og kunder. Dette kan igen være direkte knyttet til kundeloyalitet og virksomhedens omdømme. Sammenfattende kan de økonomiske skader, både i direkte og langsigtede tab, påvirke virksomheden i lang tid fremover.
Sikre datatilgængelighed i dyre trin
Tilgængelighed af data skal være af højeste prioritet for hver producent. Men hvordan skal det løses i praksis?

1. Opret en bæredygtig forretningsplan
Oprettelse af en tilgængelighedsplan kan lyde enkelt, men det er utroligt, hvor mange planer der synes at være tilstrækkelige i teorien, indtil de testes i praksis og mislykkes. Sørg derfor for at udvikle en strategi, der beskytter enhver vigtig forretningsenhed i hele kæden uden at påvirke medarbejdere eller partnere negativt. Så snart planen er lanceret, så gennemfør en stresstest for at identificere svage punkter, før den virkelige ulykke opstår.

2. Administrer data intelligent
Sikring af tilgængelighed skal være et primært mål for forretningsplanen. Det indebærer at bruge løsninger, der er bygget til at håndtere udfordringerne i virtualiserede og cloud-baserede miljøer. Vælg en tilgængelighedsløsning, der er i stand til at være genetableret inden for 15 minutter for alle kritiske applikationer og data. De faktiske kopier skal samtidig gemmes i skyen eller uden for anlægget for øget sikkerhed.

3. Hold virksomhedens øjne åbne
Synlighed og løbende overvågning er afgørende for at identificere og rette fejl, så snart de dukker op. Real-time overvågning og rapportering i virtuelle miljøer gør det muligt for IT-afdelinger at foregribe og løse eventuelle udfordringer, før de bliver reelle problemer.

4. Beskyt både nutiden og fremtiden
To tredjedele af it-cheferne mener, at it-afbrydelser hindrer virksomhedens digitale transformation. Derfor er det yderst vigtigt at skabe balance mellem indførelsen af ny teknologi og tilgængelighed for ikke at stikke en kæp i hjulet på organisationens udvikling. Moderne datastyringsløsninger kan give IT-afdelinger mulighed for at teste opgraderinger, før de går ind i den virkelige produktion. Det er også muligt at styre, migrere og gendanne data på både fysiske og virtuelle såvel som skybaserede infrastrukturer uden komplekse konfigurationer eller ekstra hardwareinvesteringer. Hvilket minimerer omkostningerne ved introduktion af ny teknologi.

Et fundament for industri 4.0
Digital transformation giver enestående fordele til produktionsindustrien, og at holde trit med den fjerde industrielle revolution vil snart blive nødvendig for virksomhedernes overlevelse. Samtidig med at afhængigheden af digitale løsninger vokser, bliver tilgængelighed for virksomheden også vigtigere. Ved hjælp af de nyeste løsninger kan it-afdelinger opbygge et solidt fundament med intelligent datastyring, der understøtter de digitale systemer. På denne måde kan virksomhederne virkelig drage fordel af den nye teknologi til fuldt ud at omfavne den fjerde industrielle revolution.

Af: Victor Engelbrecht Dohlmann, Director, Commercial Sales Nordics hos Veeam Software