Intelligent teknologi kommer til byen
Hjem NYHEDER Intelligent teknologi kommer til byen

Intelligent teknologi kommer til byen

Af Redaktionen

De berømte nuller og ettaller ligger bag mere og mere af det, vi gør og oplever i vores byrum, og udviklingen mod øget brugerstyring går stærkt, forudser Ib Mogensen

Intelligent teknologi kommer til byenDu vidste det måske ikke, men der er en vis sandsynlighed for, at du bor i en såkaldt ‘Smart City’. København erklærede sig selv for en ‘Smart City’ i 2015 med en bevilling på 500 millioner kroner om året i ambitionen om at inkorporere smarte løsninger i byens dagligdag, og siden har flere større, danske byer fulgt trop.

Megatrend som skal bruges, ikke ses

En ‘Smart City’ er en by, hvor teknologien smelter sammen med byrummet, og den bruges eksempelvis til at løse praktiske problemer som affaldshåndtering og parkering. Målet er ofte mere komfortable byer, hvor adgangen til informationer om og oplevelser i byen bliver gjort lettere for både beboere og besøgende.

Tendensen dog, at al denne teknologi helst skal være noget, der bare virker og holder sig i baggrunden, så den ikke stjæler vores fokus. Det mener Ib Mogensen, som er administrerende direktør for out-sider, der udvikler moderne byrumsmøbler:

“Teknologien er en vigtig del af samfundet, og vi ser i disse år, hvordan den breder sig som en megatrend ud i flere brancher. Det drejer sig ikke kun om mobiltelefoner, men også om beklædning og biler. Den er efterhånden at finde i alt, hvad vi omgiver os med, og derfor ville det være mærkeligt, hvis den ikke også var en del af byens rum. Men teknologien skal virke bag kulisserne, og hjælpe os som en slags usynlig hånd. Det kan være med at finde ud af, hvor der er en ledig parkeringsplads, undgå trafikpropper eller øge spektret af oplevelser i byrummet. Teknologien skal faktisk helst knap nok eksistere i vores bevidsthed. Den skal ikke være der for sin egen skyld, men for vores,” lyder det.

Strøm fra Vorherre

Når vi får mere og mere teknologi i byerne handler det dog ikke udelukkende om at øge den menneskelige komfort. Vores klima og miljø er også nogle af de helt centrale udfordringer, hvor intelligente, teknologiske løsninger vinder frem. Det drejer sig blandt andet om bedre udnyttelse af klimavenlige energikilder som sol og vind, der både er bæredygtigt men også muliggør flere tiltag, der ikke er afhængige af ledninger og kabler, der skal graves ned i jorden – og som ikke mindst er en løbende udgift for kommunen.

Står det til out-sider skal miljøhensyn kombineres med innovation, æstetik og brugerstyret teknologi. Vel at mærke af den slags, som i tidens ånd gør byen mere tilpasset den enkeltes ønsker om adspredelse, afslapning og socialt fællesskab:

“Vi vil gerne være med til at forbedre rammerne omkring, hvordan man sidder ned og opholder sig udendørs i byerne. Vores byrumsmøbler er designet til, at man kan bruge dem hele året – men også til at give folk en oplevelse, så du fx kan afspille din musik på møblet, når du sidder udenfor med vennerne. Man kan også sætte lys på om aftenen, hvilket både skaber øget tryghed og udvider det tidsrum, man kan sidde ude. Det hele er selvfølgelig klimavenligt og drevet af solceller, så det er Vorherre, der leverer og betaler strømmen,” griner han.

På borgernes præmisser

Ifølge Ib Mogensen er Danmark et af de lande, der er langt fremme i denne udvikling – og inden for en kort årrække vil vi i langt højere grad end i dag selv nemt og bekvemt kunne sætte vores individuelle præg på byernes uderum. Det er vigtigt, da det ikke handler om at indsamle data på vores adfærdsmønstre, men om at bruge teknologi, data og digitalisering til at skabe løsninger, der gør byrummet mere indbydende for borgerne, mener han:

“Vi er på et tidligt stadie af det, og lige nu vil det måske mest tiltale unge mennesker, som jo har været pot og pande med teknologi hele deres liv. Men udviklingen går stærkt, og inden for fem til 10 år vil disse løsninger være intuitive og brugervenlige med teknologien usynligt indlejret, så æstetikken også er på plads. Hos out-sider er vi meget opmærksomme på, at fremtidens byrums-teknologi er på borgernes præmisser, og et eksempel på det er, at man selv vil kunne styre belysning via en app.”

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>