Lærerne savner digitalt kompetenceløft efter vellykket coronaindsats
Hjem Undersøgelse Lærerne savner digitalt kompetenceløft efter vellykket coronaindsats

Lærerne savner digitalt kompetenceløft efter vellykket coronaindsats

Af Redaktionen

Der er optimisme at spore i den danske grundskole efter et skoleår i coronaens tegn. Men der er også behov for at kigge på lærernes digitale kompetencer, viser resultaterne fra en omfattende spørgeskemaundersøgelse gennemført af Analyse Danmark for EdTech-virksomheden Clio.

Coronapandemien har været en stor udfordring for landets lærere, elever og forældre, der i løbet af ganske kort tid i foråret sidste år skulle omstille sig på en helt ny virkelighed med hjemmeskole og digital undervisning.

Omstillingen har sat trivslen i skolerne under pres, men på trods af omvæltningerne og den sociale distance er hele 84 procent af lærerne tilfredse eller meget tilfredse med den måde, som skolerne er kommet igennem coronapandemien på.

Det er ét af resultaterne i en omfattende spørgeskemaundersøgelse, som Analyse Danmark har foretaget for EdTech-virksomheden Clio blandt knap 2.000 lærere og pædagogisk personale. Blot tre procent af lærerne er utilfredse med den måde, deres skole har håndteret nedlukningen på.

– Tallene bekræfter det generelle billede, vi har fra tidligere undersøgelser, som viser, at der er en tårnhøj arbejdsglæde hos lærerne. Det er en af de medarbejdergrupper, som måske har oplevet de allerstørste omvæltninger det seneste år, men alligevel bevarer man optimismen. Det er faktisk ret bemærkelsesværdigt, siger Rune Larsen, Salgs- og Markedsdirektør i Clio.

Lærerne mangler efteruddannelse

Ligesom i andre dele af samfundet har coronapandemien også fået brugen af digitale læremidler og samarbejdsværktøjer til at stige mærkbart i grundskolen.

Og selvom skolerne er kommet nogenlunde helskinnet gennem omstillingen, viser undersøgelsen også, at lærerne i høj grad har måttet prøve sig frem.

– Skolerne har asfalteret vejen for den digitale omstilling, mens de er kørt fremad med 110 kilometer i timen. Og nu ser det ud til, at lærerne er ved at nå toppen, og det kan i sidste ende gå ud over elevernes indlæring, siger Rune Larsen.

I undersøgelsen svarer hver femte lærer, at de savner digital opkvalificering, mens 21 procent peger på, at eleverne mangler digitale kompetencer i et sådant omfang, at de har svært ved at følge med i undervisningen.

– Det er en markant udfordring, at lærerne ikke mener, at de får stillet nok efteruddannelse til rådighed. Det håber vi, at man får sat fokus på fra centralt hold, siger Rune Larsen.

Læs hele undersøgelsen

Analyse Danmarks undersøgelse synliggør dog også flere udfordringer som har været gengangere fra de forrige undersøgelser. Blandt andet:

  • 49 procent svarer, at skolen ikke har en digital strategi, eller at de ikke ved, om skolen har en digital strategi. Det er en stigning på 9 % siden sidste år.
  • 42 procent af landets lærere oplever, at ustabilt internet og dårligt it-udstyr står i vejen for deres muligheder for at lave en ordentlig undervisning.

Hele undersøgelsen kan findes vedhæftet.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>