Mange danske virksomheder vil ikke bruge cloud

En ny undersøgelse fra Analyse Danmark og Citrix viser, at mange små og mellemstore virksomheder i Danmark trodser normalen i forhold til at lagre og håndtere data via cloudløsninger.


Mange danske virksomheder vil ikke bruge cloudDer er de seneste mange år blev sagt og skrevet meget om cloudløsninger. ”Skyen”, som løsningerne lidt diffust bliver kaldt, bliver at it-branchen betragtet som fremtiden i forhold til at lagre og håndtere data og applikationer. Ligeledes benytter mange sig af at etablere fjernskriveborde i skyen, hvilket betyder, at medarbejderne kan arbejde uforandret, uanset om de befinder sig på arbejdspladsen, derhjemme eller er på farten.

Samtidig oplever vi i Danmark byggeri af datacentre, der skal håndtere den datatrafik, som er resultatet af en verden med et stadigt voksende behov for at være online. Ifølge den amerikanske teknologivirksomhed Cisco vil over 30 milliarder enheder således være koblet op til en cloudløsning allerede i 2020. Et utroligt tal, der blandt andet har bund i forbrugernes forbrug af populære tjenester som Netflix, YouTube og Spotify.

Det er imidlertid ikke alle, der er vilde med ideen om at gemme og håndtere data i skyen. Det står klart via en ny undersøgelse foretaget af Analyse Danmark i samarbejde med softwarevirksomheden Citrix. Undersøgelsen tegner således et nyt billede i forhold til udbredelsen af cloudløsninger blandt små og mellemstore virksomheder i Danmark.

I undersøgelsen svarer 66 procent af de små og mellemstore virksomheder, at de i dag anvender en form for cloudløsning i dag, mens 32 procent af virksomhederne ikke gør brug af cloudløsninger. Nok så interessant svarer hele 57 procent af de små virksomheder, som ikke benytter cloud, at de heller ikke har planer om at gøre det fremadrettet.

Det er tal, der ikke harmonerer med den generelle opfattelse i hverken it-branchen eller i medierne, hvor cloud ofte bliver italesat som fremtidens logiske vej fremad for noget nær alle virksomheder.

Resultatet overrasker derfor Anette Vainer, landechef i Citrix Danmark, som er initiativtager til undersøgelsen.

”Det kommer bag på mig i den forstand, at vi oplever en meget stor del af vores kunder være i gang med at foretage rejsen ind i skyen, fordi de ønsker at tilpasse sig fremtidens arbejdsmarked, som kun bliver mere og mere fleksibelt.  På den måde er der i høj grad tale om en naturlig digital transformation og en måde at forblive konkurrencedygtig som virksomhed. Men noget kunne tyde på, at brugen af cloudløsninger er koncentreret til de største virksomheder i en grad, som vi hidtil ikke har været opmærksomme på,” siger Anette Vainer.

Landechefen peger på opfattelsen af sikkerhed som en sandsynlig forklaring på, hvorfor nogle virksomheder tøver med at flytte deres data til skyen og i stedet opbevarer dem på en lokal server.

”De argumenter, vi hører imod cloudløsninger rundt omkring i danske virksomheder, handler i vidt omfang om sikkerhed. Nogle tør simpelthen ikke at lægge deres kritiske og personfølsomme data i et datacenter. Det er en holdning, som muligvis gav mening tidligere, men som i dag er blevet overhalet af virkeligheden. En god del af de nyeste teknologier til it-sikkerhed bliver udviklet til netop cloud, så derfor er datacentre anno 2019 faktisk markant sikrere end et lokalt set-up,” siger Anette Vainer.