Mange webshops løber ind i problemer, når de outsourcer bogføringen

Selv nogle af Danmarks større webshops benytter eksterne bogholdere til at stå for bogføringen.

Mange webshops løber ind i problemer, når de outsourcer bogføringen 1Men mange oplever også, at det er svært at outsource bogholderiet, fordi de fleste freelance-bogholdere kun kender til traditionelle virksomheder. Det viser erfaringerne fra bogføringstjenesten bogfoering.dk.

Det kan lyde utroligt. Men rent faktisk er der rigtig mange danske webshops, der kan klare deres bogføring med en freelance- eller ekstern bogholder. For typisk er de faste udgifter og antallet af leverandører små. Og bogføringen af det enkelte salg foregår stort set automatisk. Undtagen når det kommer til afstemningen af de betalinger, som webshoppen modtager fra deres kortindløser.

Svært at komme i gang med ekstern bogholder

Særligt afstemningen af de indbetalinger, som webshoppen modtager fra kortindløseren, er besværlig at have med at gøre for en freelance bogholder. For de fleste kortindløsere overfører dagens omsætning som et stort beløb. Det beløb skal bogholderen så have til at stemme med de salg, der er sket på den enkelte dato.

Det fortæller Kristian Konradsen fra bogfoering.dk. Det er en bogføringstjeneste på nettet, der har stor erfaring med netop webshops. De vælger oftest at digitalisere både afstemningen af omsætningen og alle de andre bogføringsopgaver i webshoppen, så det bliver langt mindre arbejdskrævende. Både for tjenesten og for deres kunder.

Meget er anderledes i en webshop

Hovedbruddet med afstemningen af dagens omsætning er blot en af de mange bogføringsopgaver, der ligger milevidt fra, hvad de fleste bogholdere er vant til at arbejde med. Også udgifter til online annoncering på Facebook og Google, afregning af salg genereret af affiliate-partnere og bilag fra SEO-, tekst- og linkbuildingbureauer er noget, som de færreste bogholdere har stiftet bekendtskab med før.

Endelig er der problematikken med salg til udlandet. For sælger en webshop for et stort nok beløb til et bestemt land, skal webshoppen momsregistreres i landet. Her er beløbsgrænserne for hvornår det er nødvendigt at momsregistrere webshoppen forskelligt fra land til land – og nye regler som træder i kraft til næste år, øger sandsynligheden for, at de enkelte webshops skal momsregistreres, hvis de sælger til udlandet.

Vigtigt at sikre dig, at bogholderen kender til webshops

Derfor er det vigtigt at sikre dig, at den eksterne bogholder som du sætter til at bogføre din webshop, kender til de særlige forhold, der gælder for butikker på nettet.

Ellers kan du nemt få en grim økonomisk overraskelse. Enten fordi der ikke er styr på f.eks. moms til udlandet, er henlagt penge til indløsning at gavekort, eller fordi nogle af de mere specielle udgiftsposter er bogført forkert.

Det betyder, at du som webshopejer ikke får et retvisende billede af, hvordan det går med økonomien i din webshop. Det giver dig et dårligere økonomiske beslutningsgrundlag, og kan i værste fald medføre både manglende likviditet, bøder og andre ubehageligheder.

Så husk altid at spørge de freelance-bogholdere, I beder om tilbud på bogføringen, hvorvidt de har erfaring med at køre bogholderiet i en webshop.