Med 5G kan industrien øge produktionseffektiviteten og nedbringe arbejdsulykker

Næste generation af den mobile netværksteknologi banker på døren, og inden længe vil 5G, som teknologien kaldes, skabe nye muligheder inden for en række områder.

Med 5G kan industrien øge produktionseffektiviteten og nedbringe arbejdsulykker
Skrevet af Robert Høgh, strategikonsulent hos 3

I dette indlæg ser vi nærmere på 5G’s potentiale i industrien.

5G understøtter Industri 4.0

5G er en hjørnesten i det, der kaldes den fjerde industrielle revolution. Hvor dampmaskinen, samlebåndet og automatisering via digitale teknologier stod bag de tre tidligere revolutioner i hhv. 1700-, 1800- og 1900-tallet, står vi lige nu midt i den fjerde revolution. Nu bliver de digitale teknologier forbundet i et netværk og koblet til den fysiske produktion, og med 5G kan det foregå uden kabler og ledninger til maskinerne på gulvet. Dermed får man et agilt produktionsapparat, som gør det muligt at omlægge produktionen langt hurtigere end tidligere.

Det åbner helt nye muligheder for produktionsindustrien.

Fx kan man forestille sig, at man om få år med simuleringsværktøjer baseret på virtual reality-teknologi kan designe, teste og fejlrette hele produktionskæder virtuelt på tværs af regioner, inden man vælger at gå i gang med at bygge dem. Når processen fra idé til produkt forkortes og kun det færdigudviklede og gennemtestede slutprodukt produceres, vil det både øge effektiviteten, kvaliteten og bæredygtigheden.

Bedre samarbejde mellem mennesker og robotter

Men vi behøver ikke skue langt ind i fremtiden for at forstå 5G’s potentiale for produktionsindustrien. For fremtiden er her allerede.

Allerede nu tester bilproducenten Audi 5G-teknologien på sine fabrikker i Tyskland i samarbejde med netværksleverandøren Ericsson. Her gør teknologien det muligt for selvkørende robotter at bevæge sig omkring på fabrikkerne og hjælpe medarbejderne af kød og blod med deres arbejde – fx med at installere airbags i et bilrat.

Her er det netop 5G-teknologien, som sikrer, at samarbejdet mellem robotter og mennesker foregår gnidningsløst og uden ulykker. Robotterne er nemlig udstyrede med lyssensorer, der reagerer i det øjeblik, synsfeltet bliver brudt af en menneskehånd. 5G’s lave reaktionstider betyder, at sensoren kun skal bruge et millisekund på at sende en besked til robottens styresystem om at indstille den handling, den er i gang med, når en person blander sig i arbejdet. På den måde undgår man, at robotter og mennesker går i vejen for hinanden.

Håndtér problemet, før det opstår

De lave reaktionstider er det, der for alvor vil gøre 5G til en gamechanger i industrien. Det har man bl.a. opdaget på Englands første 5G-drevne fabrik ejet af Worcester Bosch, der er bedst kendt for bl.a. at producere elkedler til private hjem.

Her har man koblet maskinsensorer til 5G, som netop på grund af teknologiens ultralave reaktionstider kan opdage og håndtere problemer i produktionslinjen, før de opstår. Også sensorer til kollisionsregistrering er koblet til 5G-netværket, hvilket har gjort fabrikken til en langt sikrere arbejdsplads for medarbejderne. Alt i alt har 5G inden for kort tid optimeret maskinperformance og øget produktionen med 2 procent.

Disse eksempler er bare en forsmag på, hvordan 5G vil påvirke industrien. For når vi i fremtiden vil se tilbage på, hvordan 5G forandrede vores verden, vil teknologien uden tvivl have sat sit præg på måder, vi endnu ikke er i stand til at forestille os.