Millioner til acceleration af Danmarks teknologiske omstilling
Hjem TEKNIK Millioner til acceleration af Danmarks teknologiske omstilling

Millioner til acceleration af Danmarks teknologiske omstilling

Af Redaktionen

Alle landets universiteter og fem fonde vil, sammen med Akademiet for de Tekniske Videnskaber, styrke Danmarks robusthed over for nuværende og kommende kriser ved at accelerere Danmarks teknologiske omstilling.

Det sker i et nyt, storstilet projekt til 48,5 millioner kroner.

Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV) samler toppen af den akademiske verden og teknologiledere fra dansk erhvervsliv i projektet ”Guide til et resilient Danmark”. Projektet løber over fem år og er finansieret af alle Danmarks otte universiteter samt fem markante fonde: Novo Nordisk Fonden, VILLUM FONDEN, Rambøll Fonden, NIRAS ALECTIA Fonden og Poul Due Jensens Fond.

”Vi skal sætte turbo på den teknologiske omstilling. Det er nødvendigt for at tackle Danmarks store samfundsudfordringer med for eksempel klimaforandringer, forsyningssikkerhed og sundhed,” siger Charlotte Rønhof, formand for projektkomitéen og bestyrelsesformand, Bornholms Erhvervsfond.

”Hele verden står over for en bæredygtig, teknologisk omstilling. Vi skal i Danmark være et foregangsland for den omstilling og samtidig gøre vores egen, obligatoriske omstilling til en eksportvare, der kan drive dansk økonomi,” fastslår Charlotte Rønhof.

ATV og projektets støtter har defineret tre teknologitrends, som er afgørende for verdens fremadrettede bæredygtighed: Omstillingen til stadig mere fossilfrie, biobaserede og digitale teknologier. De vurderer, at Danmark kan udvikles til et foregangsland for denne omstilling og dermed både styrke sin egen bæredygtighed og resiliens over for kommende kriser samt øge sin internationale konkurrenceevne.

”I Novo Nordisk Fonden er vi optaget af at styrke den digitale og den grønne omstilling af samfundet. Det kræver nye ideer og samarbejder, af den slags som ATV’s projekt bygger på. Derfor tror vi på, at netop dette projekt kan være med til bringe Danmark i en førersituation inden for fossilfrie, biobaserede og digitale teknologier, og det er vi meget stolte af at bidrage til,” siger Berith Bjørnholm, Senior Vice President, Education & Outreach, Novo Nordisk Fonden.

ATV vil udvikle missionslaboratorier

Omstillingen til et robust Danmark kan dog ikke løses alene med teknologisk innovation. Den kræver helt nye måder at samarbejde på, på tværs af sektorer, brancher og faggrænser. Projektet Guide til et resilient Danmark inddrager derfor en bred gruppe aktører, som i missionsorienteret arbejde tager udgangspunkt i de store samfundsudfordringer.

Millioner til acceleration af Danmarks teknologiske omstilling

Charlotte Rønhof, bliver formand for komitéen, der skal stå i spidsen for projektet Guide til et resilient Danmark

”Det bliver mere og mere påtrængende at finde løsninger hurtigt. Derfor mener jeg ikke, det længere er nok, at vi hver især arbejder med løsninger ud fra en klassisk monofaglig tilgang. Aalborg Universitets mål er at bidrage til at løse de store globale samfundsproblemer ved at organisere os i tværgående partnerskaber, hvor man samler aktører på tværs af stat, erhvervsliv, fonde, universiteter og civilsamfund med en tydelig intention om både at inddrage og samskabe. ATV’s projekt er en god platform for det arbejde,” siger Per Michael Johansen, rektor, Aalborg Universitet.

Behov for uset niveau af samarbejde

Omdrejningspunktet for omstillingen er Danmarks såkaldte Science & Engineering-økosystem. Det består af virksomheder, forsknings- og uddannelsesinstitutioner, rådgivere, investorer og offentlige myndigheder, der driver Danmarks teknologiske udvikling, infrastruktur og konkurrenceevne.

Her er der behov for, at andre grupper som NGO’er, borgere og politikere i højere grad engageres i omstillingen. ATV vil derfor udvikle missionslaboratorier, der skal mobilisere alle nødvendige aktører ift. at accelerere Danmarks bæredygtige, teknologiske omstilling.

”Det danske samfund står over for en hidtil uset kombination af udfordringer, som kalder på et hidtil uset niveau af samarbejde. Den grønne omstilling er et af svarene, og her er ATV en unikt placeret aktør til at samle det danske videns- og handlingsøkosystem om agile løsninger,” siger Kim Nøhr Skibsted, Executive Director, Poul Due Jensens Fond.

“Danmark har nogle af de fremmeste vidensmiljøer inden for grøn omstilling og digitale løsninger. For at opnå det fulde potentiale skal der være et tæt samarbejde mellem universiteterne og erhvervslivet. Vi ser projektet som en rigtig god platform til at få Danmark helt med i front,” siger Lars Hansen, direktør, VILLUM FONDEN

”Vi ønsker at lave en skabelon for en ny måde at arbejde på, hvor vi samler økosystemets centrale aktører om at accelerere Danmarks nødvendige, teknologiske omstilling,” siger Lia Leffland, akademidirektør, ATV

Akademiet for de Tekniske Videnskaber, ATV, er en teknologisk tænketank og et netværk for 800 teknologiledere fra erhvervslivet og forsknings- & uddannelsessektoren. Medlemmerne er forskningsledere, erhvervsledere, topforskere og eksperter inden for teknologi, teknologiledelse og relaterede emner.

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>