”Vi har et demokratisk problem. Vi har nu to partier med i valgkampen, som ikke har ret til at være med, fordi de har snydt sig til det.” Sådan siger Michael Monberg, formand i Veganerpartiet.
Veganerpartiet opfordrer nu økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille til at tage affære.
Først var det Klaus Riskær Pedersen, og derefter var det partilederen for Stram Kurs, Rasmus Paludan. De har begge indsamlet vælgererklæringer, uden vælgerne har haft syv dages betænkningstid – en ulovlig indsamlingsmetode ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriet.
Men det har ikke fået sanktioner for de to partier – til trods for at andre nye partier får at vide, at det er ulovligt. Faktisk tværtimod.
Der er en handlingslammelse fra ministeriets side, da de ikke indfører sanktioner mod den ulovlige indsamling. Det kan ikke retfærdiggøres, at Økonomi- og Indenrigsministeriet tillader de her partier at bryde loven.
”Det er hårdt arbejde at gøre det på den rigtige måde. Måske man skulle man overveje at gøre det på den forkerte måde – det er jo lettere og uden konsekvenser”, siger Michael Monberg retorisk.
”Jeg synes ikke, det er i orden at komme ind i dansk politik og ændre vores lovgivning ved at bryde loven”, siger Michael Monberg og fortsætter:
”Ministeriet forfordeler partier og gør det lettere for dem at indsamle vælgererklæringer end andre.
Derfor opfordrer veganerpartiet ministeren om til at melde klart ud.”
”Jeg synes, at det er kritisabelt at blåstemple en ulovlig handling og samtidig sige til os andre, at vi ikke må gøre det. Det sender et signal om, at man blot kan opfinde sin egne love – så kommer man lettere frem i tilværelsen”, siger Michael Monberg. ”Enten trækker I blåstempling af Klaus Riskjær Pedersen og Stram Kurs tilbage, eller også gør I det lovligt for os andre at bryde betænkningstiden.”
”Det forstyrrer min retsfølelse, at man kan omgå et demokratisk system med nogle lette elektroniske finter, uden det har konsekvenser”, udtaler Michael Monberg.
Ministeren har erkendt, at det er en hul i lovgivningen, der gør, at man kan samle vælgererklæring uden betænkningstid. Den hul bliver lukket – men først efter valget.
Veganerpartiet har indsamlet over 11.000 e-mails, men har kun fået 5000 vælgererklæringer tilbage. De oplever tre årsager for svindet:
- Det virker, som om systemet glemmer at sende e-mails ud.
- E-mailen ryger i vælgernes spamfiltre
- En uges betænkningstid er lang tid. Oftest forsvinder mailen blandt reklamer i folks indbakker.