Mø satte rekord på Roskilde Festival

Aldrig før har brugerne af 3’s netværk på Roskilde Festival brugt så meget data på én dag.

Mø satte rekord på Roskilde Festival 1Den danske superstjerne Mø fik festivalgæsternes mobiler til at gløde, da hun torsdag aften indtog Orange Scene. Dermed slår hun Eminem og Bruno Mars, der spillede på det travleste datadøgn i 2018.

To dage inde i musikprogrammet på Roskilde Festival har festivalgæsternes mobilbrug slået rekorder. Teleselskabet 3, der hvert år opruster massivt på sit netværk på og omkring festivalen, har målt et historisk højt dataforbrug torsdag.

Hele 14,2 TB data røg der gennem 3’s netværk torsdag 4. juli 2019. Det er 13 % mere end den tidligere dagsrekord, der blev sat torsdag den 5. juli 2018 – det døgn, hvor både Bruno Mars og Khalid spillede, og Eminem afsluttede sit show lige over midnat.

Hos 3 har man forberedt sig til presset på netværket:

”Kundernes dataforbrug stiger generelt år for år, og det skal jeg love for, det også gør på Roskilde. Derfor har vi arbejdet på netværket i flere uger for at være klar til at håndtere den massive datavolumen, og det vil overraske mig, hvis ikke vi når at slå et par rekorder mere inden søndag. Vi ved fra de tidligere år, at dataupload er størst under de helt store navne, hvor folk lægger billeder og videoer op fra koncerterne. Opkald og sms’er topper typisk lige før og efter koncerterne, hvor folk har travlt med at koordinere med hinanden,” siger Stefan Ring, der er ansvarlig for 3’s netværk på Roskilde Festival, som også fortæller, at Instagram er årets mest populære app på festivalen.

Et blik ind i fremtiden

Med over 130.000 deltagere er Roskilde Festival Danmarks fjerdestørste by målt på indbyggertal, og de mange mennesker på et lille areal presser alle teleselskabernes netværk til det yderste. For 3 betyder gæsternes massive og konstante dataforbrug en unik mulighed for at tryktekste netværkets muligheder i et miljø, der minder om det, vi højst sandsynligt vil opleve i fremtiden.

I år tester 3 såkaldt ’refarming’ eller omlægning af frekvenser fra 3G til 4G, som skal øge hastigheden og effektiviteten i netværket. Under festivalen vil omlægningen betyde, at der lukkes ned for nogle af selskabets 3G-frekvenser, som i stedet bruges til at udvide kapaciteten på 4G-mobilnettet.

”Når vi frigiver frekvensspektrum fra 3G til 4G, vil man som bruger af netværket tydeligt kunne mærke den ekstra 4G-kapacitet i form af forbedret lydkvalitet ved opkald og hurtigere datahastigheder. Langt de fleste mobiler på vores netværk under festivalen understøtter 4G, ligesom stadig mere taletrafik bliver håndteret på 4G. Derfor er Roskilde Festival et oplagt sted at teste, hvordan vi kan maksimere 4G-kapaciteten på hver enkelt mast,” forklarer Stefan Ring.