Nedbrændte områder i Amazonas sælges ulovligt på Facebook Marketplace

Beskyttede områder af Amazonas som nationalskove og oprindelige folks land bliver brændt ned og efterfølgende solgt til kvægfarmere på Facebook.

Nedbrændte områder i Amazonas sælges ulovligt på Facebook Marketplace
Amazonas sælges bid for bid via Facebook Marketplace – selvom det er ulovligt, griber hverken Facebook eller Brasiliens myndihgeder ind.

De brasilianske myndigheder ignorerer eller tilskynder endda afbrændingen, og regeringens afvikling af skovbeskyttelsen giver grønt lys til skovrydningen.

Facebook afviser at gribe selvstændigt uden om de lokale myndigheder, selvom salget er ulovligt.

Amazonas oplever lige nu den værste afskovning i 12 år. Det er blevet så slemt, at de lokale nu afbrænder områder og sælger dem via Facebook Marketplace. Der er nemlig ingen konsekvenser ved at rydde og afbrænde områderne, og Facebooks services gør det uhyre let at videresælge de ødelagte skovomrdår til kvægbønder. Nogle af de arealer, der sælges på Facebook, er på størrelse med 1.000 fodboldbaner.

Hvis blot man går ind på Facebook Marketplace og søger på de portugisiske termer for skov, jungle eller tømmer, kan man finde masser af ulovligt afbrændte skovområder til salg. Brasiliens myndigheder griber ikke ind, og Facebook har kommenteret, at de vil arbejde på sagen med de lokale myndigheder, men at de ikke vil påtage sig sagen i egen hånd. Nogle af annoncerne har sågar åbenlyse GPS-lokationer og satelit-fotos over områderne, der sælges.

De oprindelige folk er magtesløse

Den ulovlige skovrydningen i Amazonas er nu blevet så de facto accepteret af myndighederne, at de, som invaderer de beskyttede områder, ikke længere forsøger at skjule deres kriminelle handlinger.

”Indtrængerne føler sig magtfulde nok til, at de ikke skammer sig over at gå på Facebook og lave ulovlige handler med land,” siger Ivaneide Bandeira, leder af miljøorganisationen Kanindé, til BCC.

Fabricio Guimarães er en af sælgerne af de beskyttede skovområder, som er blevet filmet med skjult kamera. ”Der er ingen risiko for inspektioner af regeringsagenter her,” siger han, mens han fremviser et område af brasiliansk regnskov, som han har brændt ned for at sælge. Selv er han ikke bonde. Han er fra den Brasilianske middelklasse og bor i en by, men for ham er det en god investerings- og forretningsmulighed at rydde, brænde og videresælge områder i Amazonas via Facebook.

Folk har forsøgt at sælge store områder i det oprindelige folk Uru Eu Wau Wau’s beskyttede reservat, og lederen af folket har udtalt til BBC:

”Jeg kender ikke disse mennesker. Jeg tror, at deres formål er at afskove vores oprindelige land. At afskove alt der er. At afskove vores liv, kan man sige.”

Han håber på at de brasilianske myndigheder griber ind, og at Facebook gør noget selv for at stoppe det. Flere af de områder, der ryddes er jagt- og fiskeriområder for oprindelige folk, men de mister nu lidt efter lidt deres levegrundlag via Facebooks ulovlige salg af deres land.

De kriminelle samarbejder med myndighederne

Mange af de ulovlige skovryddere lobbyer nu kraftigt på, at de Brasilianske myndigheder skal fjerne områdernes legale beskyttelse, lovliggøre skovrydningen og give dem, der har ryddet og brændt dem, skøder på jorden.

Selvom de oprindelige folk og deres territorier er beskyttede af den brasilianske grundlov, så er det svært at forhindre skovrydningen, så længe landets regering under præsident Jair Bolsonaro aktivt opfordrer folk til at rydde og brænde Amazonas og udnytte landets økosystemers ressourcer for kortsigtet profit.

Når hverken sælgere eller købere af regnskovsarealerne ikke risikerer nogen straf for afskovningen og overtagelsen af landet, vil de fortsætte ødelæggelserne af skoven og undertrykkelsen af de oprindelige folk. Med Facebook Marketplace som handelsplatform, er det nu endnu lettere for dem at handle med unikke, beskyttede skovområder, som var det gamle møbler eller brugte sko.

Verdens Skove til EU: Køb ikke regnskoven

Med den kommende handelseaflate mellem de såkaldte MERCOSUR-lande (Brasilien, Argentine, Paraguay og Uruguay) og EU, stå afskovningen til at blive endnu højere. EU vil nemlig aftage langt flere toldfri landbrugsprodukter – ikke mindst fra Brasilien. Aftalen gør det nemlig, trods fine ord, ikke muligt at lave santioner, når Amazonas ødelægges, så EU kan få eksempelvis billig soja, biobrændsel og oksekød. Du kan hjælpe os med at kræve, at den aftale standses. Skriv under imod skovbrande og handel, der skader Amazonas her.

Af Ida Lund