Ny ATV-rapport viser vejen til Danmarks teknologiske omstilling
Hjem Nyheder Ny ATV-rapport præsenterer vejen til Danmarks teknologiske omstilling

Ny ATV-rapport præsenterer vejen til Danmarks teknologiske omstilling

Af Redaktionen

Akademiet for de Tekniske Videnskaber, ATV har udarbejdet en masterplan for Danmarks teknologiske omstilling.

Rapporten, som baseres på fem års analysearbejde, præsenteres og debatteres på ATV’s Teknologiske Topmøde tirsdag den 9. november i København.

Rapporten: “Danmark 2030” præsenterer ATV’s vision for, hvordan Danmark i 2030 kan blive en af verdens fem førende Science & Engineering-regioner og dermed sikre, at vi fremadrettet kan blive et rigt, grønt og sundt samfund.

I rapporten kortlægger ATV den kerne af virksomheder, forsknings- og uddannelsesinstitutioner, investorer samt offentlige myndigheder, der i dag driver Danmarks teknologiske udvikling og dermed konkurrenceevne og bæredygtighed. På 76 sider udpeger rapporten udfordringer og muligheder for Danmarks teknologiske konkurrenceevne og kommer med hele 30 konkrete anbefalinger til, hvordan denne kan forbedres.

Danmark taber terræn

ATV’s analyser viser, at Danmarks velfærdssamfund står på en brændende platform. Konkret står Danmark, som alle andre nationer, over for at skulle tilpasse sig en ny verdensorden, hvor kompetencer og innovationskraft inden for teknologi og bæredygtighed er bestemmende for nationers fremadrettede konkurrenceevne, økonomi og velstand. Men vi har de sidste 20 år tabt terræn til regioner i såvel USA, Asien som Europa.

Således viser den nye analyse, at Danmark over 20 år har halveret sin andel af globale teknologipatenter og i dag er bagud inden for flere teknologiområder, som vi traditionelt har betragtet som styrkepositioner, herunder medicinsk teknologi, vandteknologi, klimateknologi og digitale teknologier.

Tid til politisk lederskab

Ny ATV-rapport viser vejen til Danmarks teknologiske omstillingDanmark er endnu ikke skrevet helt ud af den globale konkurrence. Men Danmarks konkurrenceevne – og den helt afgørende transformation til et bæredygtigt vækst- og velfærdssamfund – afhænger af, at vi bliver bedre til at udvikle, implementere, anvende og sælge teknologiske løsninger. Det kræver, at vi giver uddannelse, forskning og innovation inden for teknik, natur- og sundhedsvidenskab en langt højere prioritering. Og det kræver først og fremmest politisk lederskab.

“Danmark står, modsat mange andre nationer, uden masterplan for, hvordan vi skal håndtere den teknologiske transformation. Her halter vi gevaldigt bagefter,” påpeger Charlotte Rønhof, formand for ATV’s Science & Engineering-komite, der står bag rapporten.

Blandt rapportens 30 anbefalinger kalder ATV derfor på, at regeringen skal stå i spidsen for en langsigtet, visionær Science & Engineering-strategi, og at statsministeren selv skal sætte sig for bordenden af et nyt Globaliseringsråd 2.0, der skal udvikle og koordinere Danmarks position i en ny global arbejdsdeling om teknologisk og bæredygtig innovation.

“Rapporten er et wake-up call til de danske politikere om at sætte teknologi og videnskab højere på den politiske dagsorden,” siger Charlotte Rønhof: “Danmark har gode forudsætninger for at blive en førende Science & Engineering-region, men vi mangler, at regeringen sætter sig i spidsen for en ambitiøs, langsigtet plan for, hvordan vi udnytter og udbygger disse forudsætninger.”

 

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>