Ny danskudviklet GPS til registrering løser udfordringer på tværs af brancher
Hjem NYE PRODUKTER Ny danskudviklet GPS til registrering løser udfordringer på tværs af brancher

Ny danskudviklet GPS til registrering løser udfordringer på tværs af brancher

Af Redaktionen

Ny letvægts-GPS kan erstatte dyrt og uhandy GPS- og måleudstyr og rammer et stort behov i markedet.

Det åbner op for GPS-udstyr til langt flere brugere og brancher, og virksomhederne sparer både tid og penge.

En markedsundersøgelse foretaget af Deloitte for Styrelsen af Dataforsyning og Effektivisering viser, at brugen af pålideligt og nøjagtigt positioneringsdata er stigende inden for mange brancher. Opmåling ved gravearbejde på byggepladser og ved udstykning til byggegrunde har længe anvendt GPS-udstyr, og er underlagt LER-lovens reglement om registrering af lednings-anlæg. Inden for de senere år har behovet for nøjagtig opmåling dog spredt sig. Uanset branche skal udstyret være præcist, da upræcise målinger er bekostelige og kan underminere sikkerheden.

Virksomheden GoAdventure bygger klatre- og adventureparker, ofte i naturen, og deres arbejde starter med en rekognoscering og opmåling af det pågældende område. Målinger der har betydning for hele det efterfølgende byggearbejde.

– Når vi måler op i en skov, så sparer vi meget tid ved at stå stationært og foretage en måling med en præcis GPS-måler, frem for at vi skal bevæge os rundt i skovbunden med et målebånd. Det lyder måske lidt banalt, men vores opmåling er helt essentiel, for at vi kan lave vores parker. Når folk klatrer ti meter op i luften, så skal sikkerheden være i top, og det starter med korrekt og præcis opmåling, forklarer Kristian Sørensen, CFO i GoAdventure.

Letvægts alternativ til en brøkdel af prisen

Grundet de mange nye brancher med behov for præcist GPS-udstyr samt den nye LER-lov, hvor der er stigende krav til registrering af ledninger, ser man ind i et stigende behov for nemt GPS-udstyr. Indtil nu har fagfolk været afhængige af dyrt indkøbt præcisionsudstyr for at kunne opnå brugbare målinger. Det er på den baggrund at grundlægger af GIS4Mobile og landinspektør Ove Lindholt Hansen har udviklet en letvægts-GPS, der er lige så præcis som andet udstyr, er nem at have med sig og som samtidig er væsentlig billigere.

Ny danskudviklet GPS til registrering løser udfordringer på tværs af brancher

Ny letvægts-GPS kan erstatte dyrt og uhandy GPS- og måleudstyr og rammer et stort behov i markedet. Det åbner op for GPS-udstyr til langt flere brugere og brancher, og virksomhederne sparer både tid og penge. Foto: GIS4Mobile

– Vi udvikler altid vores apps til registrering med den mission, at de skal være brugervenlige, og der har længe været et ønske om præcise positioneringer. Derfor har vi udviklet Pocket Locator som et billigt alternativ til dyrt og besværligt udstyr. Og interessen har virkelig været stor, siger Ove Lindholt Hansen.

Prisen på en Pocket Locator er 7.000 kroner, hvilket er et helt andet prisniveau end traditionelt GPS-udstyr. Den nye lille GPS opfylder dog de samme funktioner og er lige så præcis.

Løser essentielle udfordringer

Udviklingen af GPS’en kan spare virksomhederne for en uoverskuelig udgift, og muliggør at de kan få råd til mere præcisionsudstyr. Det har stor betydning for virksomheden Jordvarmespiralen, der laver jordvarme ved at bore spiraler ned i jorden. Med GPS’en måler de op til, hvor spiralerne skal bores ned, og efterfølgende bruges GPS’en til at melde spiralernes placering ind til kommunen.

– Det kan kortes ned til, at vi sparer omkostninger og store mængder tid. Alternativet ville være, at vi skulle investere i landmålertudstyr, som koster mere end 15 gange så meget som Pocket Locatoren. I og med at den er langt billigere, kan vi indkøbe flere, så vi kan udføre flere opgaver samtidig, og jeg har opmålingen med det samme og skal ikke vente op til to uger. Den løser altså nogle praktiske og logistiske udfordringer, og samtidig er den virkelig rentabel, forklarer Poul Kirstein fra Jordvarmespiralen.

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>