Den seneste rapport fra Fairphone, verdens mest bæredygtige og ansvarlige smartphonemærke, viser, hvordan bæredygtige tiltag i smartphonebranchen kan gøre en forskel for mennesker i forsyningskæden verden rundt, som producerer smartphones.
Den hollandske bæredygtighedsorienterede smartphone-virksomhed Fairphone har lanceret sin 2019 Impact-rapport. Her gennemgår Fairphone sine resultater og efterstræbelser i 2019 på at reducere sit miljømæssige aftryk og forbedre forholdene for alle, som arbejder i smartphone-branchen. Fairphone tror på gennemsigtighed og på at kommunikere selv de udfordringer, som virksomheden har oplevet.
Eksempelvis gik Fairphone enorme skridt fremad med lanceringen af Fairphone 3 i 2019, men var for optimistisk med nogle af sine mål. Da det tog længere tid at lancere en ny enhed, gik Fairphone glip af nogle af de mål, den satte for sig selv tre år forinden.
Impact-rapporten viser, at i 2019 blev 7.837 personer, som direkte er involveret i udarbejdelsen af Fairphone-telefoner, positivt påvirket af Fairphones sociale, miljømæssige og økonomiske tiltag, hvilket er 32 procent flere end året forinden. Det er eksempelvis minearbejdere, som har fået bedre arbejdsforhold eller fabriksarbejdere, som bliver bedre og mere fair behandlet.
Rapporten viser også, at:
- Ved lanceringen af Fairphone 3 var i gennemsnit 32,75 procent af Fairphones otte fokusmaterialer indhentet bæredygtigt, hvilket er en stigning fra 25,37 procent i 2018.
- 55,12 procent af solgte Fairphone 2- og 3-eksemplarer er stadig i brug i 2019, hvilket er et bevis på, at telefonerne har en lang levetid. Den mest bæredygtige smartphone er den, forbrugeren allerede har i lommen, og af de 120.000 enheder, som Fairphone har solgt siden lanceringen af Fairphone 2, er 40 procent af dem stadig i brug knap fem år efter lanceringen.
- I udgangen af 2019 opnåede Fairphone en genanvendelighedsmåling på 4,6, en stigning fra 3,2 i 2018. Tallet repræsenterer antallet af genanvendte telefoner håndteret i Fairphones europæiske genanvendelighedsprogram divideret med antallet af solgte telefoner per kvartal.
Brug telefonen i længere tid = spar CO2
En anden måde at kommunikere sine resultater gennemsigtigt på er at arbejde med Fraunhofer Institute IZM om Fairphone 3’s livscyklusvurdering (LCA). LCA er forskning, der giver en bedre forståelse af implikationerne af Fairphone-designbeslutninger og telefonens miljøaftryk. Fairphone blev opfordret til at undersøge Fairphone 3’s miljøpåvirkning i hele dens livscyklus, herunder produktion, transport, brug og levetidsfase. Det afslørede, at brugen af en smartphone i fem til syv år kan reducere CO2-emissionerne med ca. 30-40%. Forøget smartphone-levetid er et af Fairphones mål, men der er stadig et stykke vej at gå, før syv års brug er en realitet.
Jo længere en enhed bruges, desto mindre er det miljømæssige fodaftryk. Men barrierer for smartphone-levetid er stadig et problem. En nøglekomponent i lang levetid er forbundet med den fortsatte software- og sikkerhedssupport til telefoner. Ikke-understøttede enheder vil ophøre med at fungere korrekt i sidste ende og er en sikkerhedsrisiko for brugerne, selvom de stadig er teknisk funktionelle. Men hardware er også vigtigt, da brugere har brug for reservedele for at forlænge deres telefons levetid, hvilket er vanskeligt at garantere på grund af produktionsudfordringer. Når disse udfordringer løses, kan det give brugere af både Fairphone og andre enheder mulighed for at beholde deres telefoner længere. Fairphone selv lover at have reservedele til enhver købt telefon i mindst fem år efter telefonen lanceres.
Modularitet er vejen frem
Andre faktorer, der tilskynder smartphonens levetid, er reparationsevne og modularitet. Fairphone 3’s høje reparationsevne på grund af dens modulopbyggede design gør det muligt for brugere at beholde deres telefon længere. Fairphone tilskynder til lang levetid ved at tilbyde brugerne reservedele til at reparere deres enheder såvel som softwareopdateringer gennem telefonens levetid. Fairphone 3 har et modulopbygget design, og i Fairphone 2 bidrog de modulære dele til 12% af CO2-emissionerne i produktionen, mens de i Fairphone 3 kun repræsenterer 2,3% af emissionerne i produktionen.
”2019 var året for opskalering i vores rejse. Vi rettede os efter et bredere publikum, mens vi bevarede vores loyale, bæredygtighedsbevidste fællesskab, og vi fokuserede på at producere en telefon af høj kvalitet og oprettede samarbejder med operatører i hele Europa. Vi arbejdede også med nye skalerbare løsninger inden for vores Impact-initiativer, som f.eks. Lejeprogrammet, hvor vi gav bonusser til fabriksarbejderne hos vores produktionspartner, Arima. De fremskridt, vi har gjort med lanceringen af Fairphone 3, viser, at vi går i den rigtige retning for at nå vores mål,” siger Ewa Gouwens, Fairphones administrerende direktør, og tilføjer:
”Forandringer sker dog ikke natten over, især når vi arbejder for at forstyrre århundreder gamle produktionsmodeller og dybt indgroede industri- og forbrugsvaner. Vi har til tider været for optimistiske med de mål, vi satte os. Men fra implementering af vores genvindingsprogram til forbedring af det modulopbyggede design af vores telefon for at tilskynde til levetid, trin for skridt bevæger vi os tættere på en økonomi, hvor pleje af mennesker og planeten er en naturlig del af at drive forretning. ”