Ny rapport afdækker den globale cyberpandemi

Check Point Research, der er en del af Check Point Software Technologies, har netop offentliggjort deres seneste 2021 Security Report.

Ny rapport afdækker den globale cyberpandemi

Den årlige rapport viser bl.a., hvordan de cyberkriminelle har udnyttet den globale COVID-19-pandemi til at angribe virksomheder og organisationer på tværs af alle brancher.

Rapporten viser blandt andet:

  • Transformationen til cloud kommer før sikkerhed: Virksomheder accelererede deres digitale transformation som modsvar på sundhedskrisen. Men 75 procent af virksomhederne fortæller, at sikkerheden i public cloud stadig er en stor bekymring. Desuden siger over 80 procent af alle virksomheder, at deres nuværende sikkerhedsværktøjer enten ikke virker eller kun giver begrænset beskyttelse af virksomhedens cloud-miljøer, hvilket indikerer, at sikkerhedsudfordringerne med cloud vil fortsætte i 2021.
  • Hjemmearbejderne blev ramt: Hackere har øget antallet af thread hijacking-angreb mod medarbejdere, der arbejder fra distancen. Her forsøger de cyberkriminelle at stjæle data eller infiltrere virksomhedernes netværk. Hackerne benyttede i høj grad Emotet- og Q-bot-trojanere, som samlet set ramte hele 24 procent af alle virksomheder globalt. Angreb mod fjernadgangs-systemer, såsom RDP og VPN, steg også kraftigt i 2020.
  • Antallet af double-extortion ransomware-angreb steg:  I tredje kvartal af 2020, omfattede næsten halvdelen af alle ransomware-angreb en trussel fra hackerne om at frigive stjålne data fra den ramte virksomhed. På verdensplan bliver der i gennemsnit udført ransomware-angreb mod virksomheder hvert 10. sekund.
  • Angreb mod sundhedssektoren var en epidemi for sig: I fjerde kvartal kunne Check Point afsløre, at cyberangreb, herunder i særdeleshed ransomware-angreb, mod hospitaler var steget med hele 45 procent globalt. Den store stigning skyldes især, at de cyberkriminelle formoder, at hospitalerne er mere villige til at betale løsesummen, når de er pressede på grund af de mange indlagte patienter.
  • Mobile enheder var bevægelige mål: 46 procent af alle virksomheder oplevede i 2020, at mindst én af deres medarbejdere var kommet til at downloade en ondsindet app, som kunne angribe virksomhedens netværk. Det øgede brug af mobile enheder under den globale sundhedskrise har også medført en stigning i antallet af trojanere, der er designet til at stjæle bankdata og personlige informationer.

“Virksomhederne satte turbo på deres digitale initiativer i 2020, og det er anslået, at deres digitale transformation blev fremrykket med helt op til syv år. Det medførte dog også, at de cyberkriminelle ændrede deres taktik, så de kunne udnytte virksomhedernes acceleration sammen med sundhedskrisen, hvilket har resulteret i flere angreb på tværs af alle brancher,” udtaler Lars Hermind, der er Country Manager for Check Point i Danmark. Han fortsætter:

“Faktisk viser vores rapport, at hele 87 procent af alle virksomheder har oplevet, at hackere har forsøgt at udnytte et kendt sikkerhedshul. Derfor bliver vi nødt til at handle nu, før vi mister kontrollen over denne cyberpandemi. Kort sagt skal virksomheder vaccinere deres hyperforbundne netværk, hvis de ønsker at forhindre disse skadelige cyberangreb, der forårsager bekostelig nedetid.”

Check Points 2021 Security Report er baseret på data fra Check Points ThreatCloud, der leverer trusselsdata og angrebstendenser fra et globalt netværk af kilder, herunder bl.a. Check Points undersøgelser og rapporter fra de seneste 12 måneder.

Rapporten undersøger de seneste cybertrusler på tværs af alle brancher og giver et omfattende overblik over de tendenser, der er observeret i malware-landskabet, nye databrud samt cyberangreb fra fremmede nationer. Rapporten indeholder ligeledes ekspertanalyse fra Check Points eksperter, der skal hjælpe virksomheder til bedre at forstå og forberede sig på det komplekse trusselsbillede – både i dag og i morgen.