Ny undersøgelse kortlægger netværkshuller: Her mister din smartphone al forbindelse
Hjem NYHEDER Ny undersøgelse kortlægger netværkshuller: Her mister din smartphone al forbindelse

Ny undersøgelse kortlægger netværkshuller: Her mister din smartphone al forbindelse

Af Redaktionen

Selvom Danmark har et af de bedste trådløse netværk i verden, er der stadig ”sorte huller,” hvor din telefon står helt uden forbindelse.

Ny undersøgelse kortlægger netværkshuller: Her mister din smartphone al forbindelseDet viser ny undersøgelse fra analysehuset Tutela Technologies

Det danske telenetværk er et af de bedste i verden, men selv de bedste netværk har blinde punkter. Steder hvor du, uanset hvilken teleudbyder du benytter, vil stå fuldstændig uden forbindelse til omverdenen.

Det viser den seneste undersøgelse fra Tutela Technologies, som specialiserer sig i analyse af teledata. Ved hjælp af millionvis af signalstyrkemålinger taget fra almindelige smartphonebrugere. Når telemetridataene analyseres, vises de områder, hvor folk har befærdet sig, og hvor der ikke er signal fra nogen teleoperatører – det man kalder not-spots eller dækningshuller.

Undersøgelsen af danske signaldata viser, at 3,15 procent af det observerede område i Danmark står helt uden forbindelse, hvor kunder hos alle teleudbydere har registreret ikke at have nogen forbindelse til telenetværket.

”På grund af de fysiske begrænsninger ved teleteknologi er det praktisk talt umuligt at dække hver eneste kvadratmeter af et land, men med den rette data er det muligt målrettet at finde de områder, hvor der er flest, som oplever at være afskåret fra omverdenen uden forbindelse og dermed adressere problemet,” siger Chris Mills, chefanalytiker hos Tutela Technologies.

Kortlægger Danmark
Ny undersøgelse kortlægger netværkshuller: Her mister din smartphone al forbindelseTutela Technologies har udarbejdet et detaljeret kort over de danske dækningshuller. Hver prik afspejler et geografisk område på 150m x 150m, hvor smartphone-brugere uanset teleudbyder fysisk har befundet sig og ikke haft forbindelse af nogen art. Størrelsen på prikken indikerer trafikken – altså hvor mange, som har oplevet mangel på dækning. Det er dermed også en indikation for, hvor meget området bør prioriteres af teleudbyderne. Farven på prikken er et udtryk for, om signalmanglen er indendørs (rød) eller udendørs (hvid).

Undersøgelsen viser blandt andet, at der er flest enkeltstående huller i region Nordjylland, hvor du absolut ingen forbindelse kan få med din smartphone.

Dækningshuller kan løses
Dækningshuller som disse opstår af flere årsager, hvor det mest åbenlyse er, at der ikke er nogle mobilmaster i nærheden, som smartphones kan forbinde til. Men der er også andre grunde, herunder at smartphone-brugerne befinder sig i bygningsværker i eksempelvis massiv beton såsom hospitaler eller kontorbygninger, som afskærmer for signalet, ligesom meget bakket terræn kan skabe små sorte forbindelseshuller.

Kortet giver et konkret og brugbart billede af, hvor virkelige smartphone-brugere oplever at stå uden netværk, såsom langs Jammerbugten, midt på Bornholm eller ved Silkeborgsøerne.

”I områder uden for storbyerne kan flere mobilmaster løse problemerne, men det er selvfølgelig en dyr løsning. Nogle kommende teknologier, herunder udnyttelsen af low-band frekvenser og 5G-implementering, vil være en del af løsningen. De indendørs signalhuller vil i stigende grad blive løst via eksempelvis dedikerede antennesystemer, som danskerne blandt andet ser i Københavns Metro eller tilgangen til offentligt tilgængelige WiFi-netværk,” siger Chris Mills.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>