Nyt forskningsprojekt skal hjælpe små datacentre med at optimere deres IT-infrastruktur

Et nyt samarbejde mellem Eaton og universitetet i Zagreb skal forenkle løsninger til styring af datacenterinfrastruktur og derved hjælpe små datacentre med at opnå store besparelser.

Nyt forskningsprojekt skal hjælpe små datacentre med at optimere deres IT-infrastruktur 1IDEAS-projektet er udformet i tæt samarbejde med Eatons kunder og forhandlere.

Power management-virksomheden Eaton og det elektrotekniske fakultet (FER) ved universitetet i Zagreb er gået sammen om et fælles projekt, der skal hjælpe små datacentre (ét til ti racks) med at få mere ud af deres IT-infrastruktur til en brøkdel af omkostningerne og uden de traditionelle løsningers kompleksitet. Projektet, der er blevet døbt IDEAS (Immersive Datacentre ExplorAtion and Supervision) bliver finansieret af EU.

De seneste ni måneder har været en udfordring for små datacentre, når det gælder administration af IT-infrastruktur. Her kan Augmented Reality (AR) være en hjælp, vurderes det i projektet.

AR kan fx hjælpe datacenterledere med at fjernstyre deres IT-infrastruktur, hvis adgangen til infrastrukturen på den fysiske lokation bliver begrænset eller lukket ned i en periode. En tekniker, der ikke kan gå om bord på et fragtskib for at håndtere vedligeholdelsen, kan f.eks. i stedet benytte IDEAS’ AR-redskab til at udføre sit arbejde.

En række pilotprojekter, der anvender en AR-prototype, som er udviklet af universitetet i Zagreb, er allerede i drift hos et par af Eatons nøglekunder. Prototypen benytter IT- og andet tilsluttet udstyr, der er defineret i Eatons IPM-software (Intelligent Power Manager). Via billeder taget med telefon eller tablet, overføres statiske oplysninger (server-model) eller dynamiske oplysninger (strømforbrug), så fjernvedligehold er mulig.

“IDEAS-projektet tilbyder en innovativ og konkurrencedygtig løsning på et tidspunkt, hvor antallet af datacentre stiger dramatisk i Europa på grund af udvidet brug af cloud-løsninger i virksomheder. Nye teknologier som IoT og 5G vil også resultere i en bølge af meget små, spredte datacentre, også kendt som Edge IT,” siger Eric Rueda, direktør for Software og Connectivity hos Eaton.

Bidrag fra danske fokusgrupper

I IDEAS-projektets første fase gennemførte konsortiet en primær konkurrentanalyse. I fase to blev der etableret interaktive fokusgrupper med Eatons lokale IT-kanal-partnere i Danmark, Frankrig, Holland, Belgien, Italien og Marokko.

De interaktive virtuelle sessioner førte deltagerne gennem hele livscyklussen fra Eatons servicetilbud til datacentre og innovationsprojekter, som fx AR, der udnytter IPM-software til at overvåge infrastruktur, masseopstartsværktøjer til strømfordelingsenheder (PDU’er) og maskinlæringsteknologi til nedlukningspolitikker – alle værktøjer, som bidrager til forretningskontinuitet via IPM. Eaton indsamlede derefter feedback fra deltagerne for at vurdere interessen for løsningerne.

Skal sikre forretningskontinuitet

FER HPC Architectures and Applications Research Centre fokuserer på at kombinere banebrydende processor- og acceleratorteknologi med en tilgang til at designe til lav-effekt til både generel og specialiseret databehandling med et effektivt applikationsdesign, der kan gøre store systemer bæredygtige, hvilket også var fokuspunktet for IDEAS-projektet.

“Nye og eksisterende datacenterressourcer kræver overvågning og styring for at sikre ordentlig forretningskontinuitet. Ved at rådføre sig med vores partnere og kunder arbejder IDEAS-projektet på at løse virkelige problemer i markedet ved at give datacenterteams nem adgang til værktøjer og funktioner til administration af infrastruktur via en serviceorienteret forretningsmodel,” siger professor Mario Kovač, direktør for HPC Architectures and Applications Research Centre ved det elektrotekniske fakultet ved universitet i Zagreb, og fortsætter:

“Ved at integrere AR med Eatons IPM-software har vi skabt en løsning til effektiv drift af datacentre, som vi har kunnet tilføje til vores portefølje af HPC-løsninger. Vi er glade for at se, at den fælles indsats har haft succes ved industriel anvendelse, og at den nye viden og ekspertise har ført til, at endnu flere idéer vil blive implementeret i den nærmeste fremtid.”

IDEAS-projektet modtog støtte fra EU’s forsknings- og innovationsprogram, Horizon 2020, under tilskudsaftale nr. 851835, som Eaton vandt i 2019 for at undersøge cloud-løsninger kontra lokale datacentre for små og mellemstore virksomheder. Projektet åbnede for et betydeligt potentiale for kommercialisering af R&D-resultater til en ny overvågningssoftware til datacentre, der er udviklet under EU Horizon 2020 Future and emerging technologies project MANGO.