Over halvdelen af danskerne dropper sikkerhedssystemerne
Hjem SIKKERHED Over halvdelen af danskerne dropper sikkerhedssystemerne

Over halvdelen af danskerne dropper sikkerhedssystemerne

Af Redaktionen

Hjemmearbejde og digitale redskaber giver os mere frihed som medarbejdere.

Men en ny undersøgelse viser, at 54 procent af danskerne går rundt om arbejdsgiverens sikkerhedssystemer for at få hverdagen til at glide nemmere.

Det er farligt i en tid, hvor trusselniveauet mod virksomheder aldrig har været højere, advarer Kenneth Schwartz fra Cisco Danmark.

Mindst én forandring bliver hængende efter coronakrisen. Vi kommer til at arbejde mere hjemmefra. Men desværre tyder meget på, at corona og hjemmearbejde også har fået os til at sænke paraderne overfor cyberangreb.

Det viser en ny undersøgelse fra verdens største sikkerhedsvirksomhed, Cisco, der har spurgt 1.500 almindelige medarbejdere i seks lande, herunder Danmark, Norge og Sverige, om deres sikkerhedsvaner. Her svarer 54 procent af de adspurgte fra Danmark, at de går rundt om sikkerhedssystemerne i hverdagen for at få deres arbejde gjort – den højeste procentdel af alle landene. I foråret 2020 var dette tal 49 procent i en sammenlignelig undersøgelse.

Det er en bekymrende udvikling, lyder det fra Kenneth Schwartz, Cyber Security Lead hos Cisco Danmark.

“Når det handler om it-sikkerhed, er mennesket det svageste led. Det er derfor utrolig vigtigt, at man som medarbejder følger regler og bruger de rigtige systemer. Det er de fleste også klar over i dag. Alligevel siger flere nu, at de ser bort fra sikkerhedssystemerne for at få hverdagen til køre lidt nemmere. Det er bekymrende og en meget negativ udvikling på trods af et voksende fokus på it-sikkerhed de seneste år,” siger Kenneth Schwartz, der peger på, at cybertruslen mod virksomheder og myndigheder aldrig har været større.

Danmark halser efter Sverige

Mens udviklingen i Danmark går den gale vej, ser det helt anderledes ud i Sverige. Her er andelen af medarbejdere, der tilkendegiver at hoppe over sikkerhedssystemerne, faldet fra 48 i til 29 procent. Det sker på trods af, at de ifølge undersøgelsen foretager færre sikkerhedstræninger, end vi gør i Danmark.

Ifølge Kenneth Schwartz viser det, at arbejdsgiverne er nødt til at lave et mere brugervenligt sikkerhedsnet på arbejdspladsen og i særdeleshed på hjemmekontorerne.

Over halvdelen af danskerne dropper sikkerhedssystemerne”Der er stadig et stykke vej, før vi kan sige, at medarbejderne arbejder på en sikker måde. Det slår denne undersøgelse helt fast. Det gode er, at vi i Danmark er gode til at træne medarbejderne. Nu har arbejdsgiverne en opgave i at sikre, at deres systemer er brugervenlige, så de er nemme at implementere og overholde i hverdagen. Værktøjerne findes derude, og det er vigtigere end nogensinde før, for truslen for cyberangreb har aldrig været større,” siger Kenneth Schwartz.

Tre gode råd til at øge sikkerheden på hjemmekontoret

Kenneth Schwartz mener, at arbejdsgiveren bør fokusere på tre hovedområder for at forbedre sikkerheden på hjemmekontoret.

  • Fælles ansvar: IT-sikkerhed er alles ansvar, ikke kun IT-afdelingen. Arbejdsgiverne har stadig et særligt ansvar for at sikre, at sikkerhedsrutiner følges, og at medarbejderne gøres opmærksomhed på sikkerhedsløsninger i organisationen.
  • Træning, træning, træning: Den største cybertrussel er medarbejderne selv. Derfor er viden om cybersikkerhed vigtig for hele organisationen. Både for at identificere mulige trusler, men også for at forhindre fremtidige angreb. For eksempel bruger de fleste af os multifaktor-autentificering, når vi logger ind på netbanken. Hvorfor springer vi det skridt over på arbejdet?
  • Sikker og brugervenlig infrastruktur: Arbejdsgiverne skal gøre det let for medarbejdere at arbejde på en sikker måde. Derfor er det nødvendigt med en komplet it-sikkerhedsstrategi, der tager højde for den hybride arbejdsplads med arbejde hjemmefra og på kontoret.

Udvalgte resultater fra undersøgelsen:

  • Over halvdelen af danskerne (54 %) svarer, at de går rundt om sikkerhedssystemerne for at få arbejdet gjort i hverdagen.

o   Til sammenligning er tallet i Norge 53% og 29% i Sverige.

 

  • 74 % af danskerne svarer, at de har modtaget træning i cybersikkerhed efter pandemiens start. 15 procent har aldrig modtaget træning.

o   I Sverige har 29 % aldrig modtaget træning, mens 51 % har modtaget træning siden pandemien startede.

o   I Norge har 12 % procent aldrig modtager træning, mens 73 % er blevet trænet siden starten på pandemien.

 

  • Hvilke sikkerhedsforanstaltninger danske virksomheder bruger:

o   57% bruger VPN

o   54% opdaterer sikkerhedssoftware

o   44% bruger multifaktorgodkendelse.

o   35% bruger single sign-on

o   6% ved det ikke

o   4% har ingen sikkerhedssystemer

o   4% ønsker ikke at oplyse

o   2% bruger andet.

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>