Robotter hjælper Brother med at blive bedre til genbrug
Hjem Leverandør Robotter hjælper Brother med at blive bedre til genbrug

Robotter hjælper Brother med at blive bedre til genbrug

Af Redaktionen

Brother øger nu igen sin position som den grønneste leverandør af printere og kontormaskiner på markedet. Brothers gamle produkter og blækpatroner kan f.eks. få et nyt liv som havemøbler, urtepotter eller som instrumentbrætter i moderne elbiler.

Robotter hjælper Brother med at blive bedre til genbrug 1

Linda Litwach er en af Brothers ingeniører med speciale i robotter. Hun bygger automatiserede produktionslinjer på Brothers fabrik i Wales, hvor man bl.a. skiller gamle blækpatroner og tonere ad, så de enkelte dele kan gå til genbrug.

Danskerne er ikke så grønne og miljøbevidste, som man skulle tro. Prisen er f.eks. stadig det vigtigste, når både virksomheder og private vil købe en ny printer eller en alt-i-én printer til kontoret.

Om den er Svanemærket, opfordrer til organiseret genbrug af blækpatroner eller bruger meget mindre strøm end andre, kommer først i anden – eller tredje række.

Denne kendsgerning får ikke Brother til at resignere. Tværtimod. Brother har ingen problemer med at være konkurrencedygtig på de vigtige priser. Men Brother vil gerne markere sig endnu stærkere som markedets grønneste leverandør af printere og andet kontorudstyr.

Således er næsten alle Brother-printere i dag udstyret med det nordiske Svanemærke og det tyske Blauer Engel. Begge certificeringer belønner produkter, der gør særligt meget for miljøvenlighed i både produktion og daglig anvendelse. Desuden kræver begge, at produkterne er brugervenlige, bruger meget lidt strøm og kan genanvendes langt hen ad vejen.

Brother tager derfor nu de nyeste principper fra ”Industry 4.0” i anvendelse, hvor computere og automatisering arbejder sammen på en helt ny måde med meget lidt input fra menneskelige operatører. Brother har med andre ord ”ansat” robotter til at gøre genbrugsarbejdet på Brothers fabrikker endnu mere effektivt.

Brother har genbrugt printertilbehør i 14 år. Siden 2004 har den japanske printergigant taget over 15 millioner tomme tonere retur fra sine kunder alene i Europa. Det har sparet 13.500 tons affald, der ellers ville være endt på lossepladsen.

Brothers kunder kan portofrit sende brugte blækpatroner og tonere retur – og storforbrugere af toner kan lade Brother hente affaldet direkte hos dem.

Når tomme blækpatroner og tonere kommer retur til Brother, vurderes hvert enkelt produkt for dets muligheder i genbrug. Hos Brother foregår dette arbejde bl.a. i Wales og i Slovakiet.

Mange Brother-tonere kan genfabrikeres direkte i nye printere eller alt-i-én maskiner.

Slidte tonere og blækpatroner, der ikke kan genanvendes, bliver knust til granulat. Det kan så igen bruges som råmateriale i mange andre ting man bruger i dagligdagen. Brother nævner selv nye haveredskaber, havemøbler, urtepotter eller sågar instrumentbrætter i biler som en mulighed.

Genbrug er imidlertid meget arbejds- og tidskrævende. Derfor har Brother gennem flere år eksperimenteret med at bruge robotter, maskinlæring og kunstig intelligens til at gøre genbrugsprocessen hurtigere, mere fejlfri og mere effektiv.

I dag har Brother taget fuldt automatiserede produktionslinjer i anvendelse, hvor robotter identificerer, renser, tjekker, justerer og erstatter komponenter fra gamle blækpatroner og tonere, som kunder har returneret til Brother efter brug.

Udviklingen af robotterne har Brother selv stået for. Man kunne f.eks. ikke bare sætte en standardrobot ind i genbrugsforløbet som dem, man ser på bilfabrikker eller i samlefabrikker til mobiltelefoner.

Hos Brother kan deres opgaver været langt mere udfordrende. F.eks. kan robotterne komme ud for at skulle afmontere skruer, bolte og beslag, der er smurt ind i blæk.

Brothers særlige robotafdeling har været i gang siden 2012. Den bruger de nyeste programmer indenfor 3D-design til at skabe maskiner, der hjælper verden til at blive en lille smule grønnere, hver gang en toner eller en blækpatron bliver skilt ad og delene sorteret til forskellige slags genbrug.

Robotterne kører i døgndrift på Brothers fabrikker i Wales, Slovakiet og i USA.

Læs mere om Brothers genbrugsinitiativer og sponsering af projekter til bevarelse af vigtige naturområder her.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>