Covid-19 har påvirket verden på en måde, der ikke er set før. Pandemien har vist, hvordan en krise kan ryste samfund og økonomi på globalt plan.
Men situationen har også bidraget med værdifuld indsigt i, hvordan teknologi og samarbejde kan gøre en forskel. Additiv fremstilling (AM) kan hjælpe virksomheder og samfund med at imødekomme udfordringerne – på både kort og lang sigt.
AM-teknologi øger fleksibiliteten i fremstillings- og produktionsprocesser, hvilket reducerer afhængigheden af globale forsyningskæder og omkostningerne til logistik. Additiv fremstilling, eller industriel 3D-print, kan anvendes hurtigt og på flere forskellige måder til at producere nødvendige komponenter, selv under kriser, som det følgende eksempel fra sundhedsindustrien viser.
Medicinsk teknologi og sikker, pålidelig produktion
Præcis som mange andre industrier har medicinsk teknologi flyttet produktionen af komponenter, eller hele produkter, til områder med lavere arbejdsomkostninger. Under en pandemi bliver svaghederne ved denne strategi tydelige, da afhængigheden af globale forsyningskæder kan skabe store flaskehalse. For at imødekomme det øgede behov for vigtige medicinske produkter har mange lande og virksomheder været nødt til at henvende sig til lokale producenter og alternative fremstillingsteknologier som fx industriel 3D-print. I dag handler det især om produkter som visirer, øjenbeskyttelse, respiratorer og næsepinde. Der er stadig et akut behov for at kunne designe nye medicinske enheder, der er pålidelige og nemt kan masseproduceres via 3D-print.
I Australien samarbejdede virksomheden 3D Printing Studios for eksempel med regering og sundhedsmyndigheder for hurtigt at producere medicinske næse- og halspinde til Covid-19-testsæt. Additiv fremstilling gjorde det muligt at skabe et fleksibelt design og sikre hurtig evaluering af næsepindene, hvilket reducerede den tid, det tog at udvikle produkterne og teste dem. Det industrielle 3D-printsystem EOS P 396 blev valgt til at fremstille næsepindene, da den pulverbaserede teknologi viste sig at være den mest omkostningseffektive sammenlignet med andre additive fremstillingsteknologier. Printeren, som det globale AM-teknologiselskab EOS står bag, tilbød en så høj produktivitet, at der kunne produceres 5.000 næsepinde om dagen.
Muligheder for forandring
Eksemplet viser potentialet i distribueret produktion med 3D-print. For fremtiden er det en vigtig viden, at denne strategi ikke kun fungerer under kriser, men også på lang sigt. Industriel 3D-print kan anvendes til at opnå behovsbaseret produktion, skabe mere effektive processer og styrke logistikkæden. Produkter kan også forbedres eller fornyes, uanset kompleksitet, funktion eller konstruktion. Kombinerer man industriel 3D-print med digitale produktionsstrukturer, der kæder systemer sammen globalt, opnår man de højest mulige niveauer af synlighed, pålidelighed og ydeevne.
Sammenfattende kan industriel 3D-print bruges til at optimere lagerbeholdningen af komponenter og reservedele og accelerere udviklingen af nye produkter. Den igangværende krise giver virksomheder nye muligheder: Alle virksomheder er berørt, men de, der handler nu, kan komme ud på den anden side – stærkere end deres konkurrenter. Additiv fremstilling er en faktor for succes og et vigtigt aktiv for en mere digitalt baseret post-covid verden.
Af: Markus Glasser, Senior Vice President EMEA, EOS.