Vi har for nyligt gennemført et live webinar, der omhandlede samarbejdet imellem HR-IT i Skandinavien – baseret på resultatet af en undersøgelse og den efterfølgende rapport, vi udsendte tilbage i marts, som fokuserede på IT’s syn på HR-systemer og HR generelt.
Hvis du gik glip af vores live webinar, kan du naturligvis se optagelsen af webinaret her, men hvis du bare vil hoppe direkte til de vigtigste konklusioner, så er dette blogindlægget for dig.
IT-strategi for HR
Vi kiggede først på betydningen af at have lavet en IT-strategi for HR, og hvilken effekt det har på forholdet imellem HR og IT. Resultatet i rapporten var klart; Når der er en IT-strategi for HR, leder det til en større tilfredshed med samarbejdet imellem HR og IT.
Da vi diskuterede det med vores panelmedlemmer, kom disse yderlige pointer frem:
- En klar HR-IT-strategi vil tage højde for de forskellige afdelingers behov for en fælles datakilde og automatiserede processer.
- I virksomheder (som vores gæster fra Sigma) der har en betydelig medarbejderomsætning, er automatisering og effektivitet i on- og offboarding processer meget vigtig fra både et HR og IT perspektiv.
- Adaptionen af nye processer og teknologi handler om mennesker, hvilket gør HR til centrum for digital transformation.
- En klar IT-strategi for HR hjælper ikke-tekniske medarbejdere med at navigere i den digitale transformation.
Access Management og datasikkerhed
Vores rapport konkluderede også at 95% af IT-fagfolk ser Access Management som meget vigtig. Endnu en gang er logikken i HR-IT-samarbejde åbenlys, da de data der bruges som basis for tildeling og tilbagekaldelse af system adgange, bør komme fra sikre, velholdte HR-stamdata.
For eksempel: Med mange medarbejdere, der bliver on- og offboardet hvert år, er det vigtigt at sikre, at ingen har uhensigtsmæssig adgang til følsom data. Integration og automatisering mellem HR-stamdata og Access Management tager sig af dette.
Overholdelse af GDPR ved håndtering af løn- og sundhedsdata handler ikke kun om at følge reglerne, et brud kan potentielt resultere i store bøder og tab af ISO-certificeringer og omdømme.
Når HR-stamdata ikke er digitaliseret korrekt, eller hvis HR-stamdata ligger i mange forskellige systemer, bliver adgangsstyring en uhåndterlig og manuel proces, hvilket kan resultere i fejl og risiko for uhensigtsmæssig adgang til følsom data.
Datasikkerhed og Access Management bliver oftere og oftere prioriteret, når man investerer i HR-systemer, og IT er i stigende grad involveret i indkøbsprocessen for HR-teknologi. Både HR og IT er vigtige interessenter i udvælgelsesprocessen, hvilket gør et velfungerende samarbejde vigtigt.
Virkningen af COVID-19 på IT og HR
Det er næsten umuligt at undgå at snakke om corona virussen i disse dage, men det er meget relevant at gennemgå hvordan COVID-19 har lært os en masse om værdien af HR-systemer og deres evne til at understøtte både HR og IT i krisetider. De vigtigste punkter, som vores panel identificerede, var:
- Adgang til centraliserede medarbejderdata af høj kvalitet er afgørende.
- Konstant kontrol over antallet af ansatte, der arbejder på fuld tid, på reducerede timer, sygefravær, og deres nøglekompetencer osv.
- Pålidelig systemunderstøttelse til effektivt at bringe folk tilbage til arbejde.
Desuden ligger der også en værdi i at understøtte en professionel offboarding for de medarbejdere der er blevet opsagt i forbindelse med krisen.
Hvad nu?
Tom Olberg, ERP-rådgiver hos Devoteam havde dette råd til virksomheder, der ønsker at drage fordel af den viden og de erfaringer, der er opnået i de sidste par måneder:
”Strukturér og øg kvaliteten af dine medarbejderstamdata, så du er i stand til at digitalisere dine processer og drage fordel af teknologier som AI og Machine Learning, når du er klar til dem.”
Hvis du gerne vil læse mere om detaljerne og rapporten bag webinaret, kan du downloade og læse den fulde rapport nedenfor.