Spar på energien, men bevar det gode indeklima
Hjem Nyheder Spar på energien, men bevar det gode indeklima

Spar på energien, men bevar det gode indeklima

Af Redaktionen

Der er næppe mange borgere i dette land – uanset om de bor til leje eller i ejerbolig – der ikke er smerteligt klar over, at priserne på el og varme stiger voldsomt i denne tid.

Elprisernes himmelflugt er velkendt.

Til gengæld er fjernvarmekunderne i Aalborg hidtil gået fri, men pr. 1. december 2022 stiger den variable del af fjernvarmeprisen med cirka 15 procent. Aalborg Forsyning har opstillet et regneeksempel, der fortæller om en typisk prisstigning på 2.000 kr. om året. Dog viser vores beregninger, at de fleste af Himmerland Boligforenings boliger vil stige cirka 1.000 kr. årligt – eller mindre.

Der er overhovedet ingen tvivl om, at situationen er alvorlig – ikke mindst ansporet af et udfordret og uforudsigeligt energimarked som følge af Ruslands overfald på Ukraine. Og heller ikke om at vi skal tage situationen alvorlig.

Spar på energien, men bevar det gode indeklima

Tornhøjgårdparken en vintermorgen

Imidlertid er det også vigtigt, at vi ikke taber proportionerne undervejs. Vi skaltænke os om. Vi skal spare, hvor vi kan. Men vi skal også bevare et godt indeklima – både der hvor vi bor og inden i os selv. Sagt på en anden måde: Midt i alle sparebestræbelserne må vi ikke slukke så meget for det hele, at vi glemmer at give plads til at nyde, at det snart er juletid.

De seneste uger har vi i flere omgange sendt gode spareråd ud til alle beboere i Himmerland Boligforening.

Vi har gennemført et særdeles velbesøgt kursus med titlen ”Bliv din egen energirådgiver”. Og vi har opfordret beboerne til at dele egne idéer til besparelser med os, så vi kan tage dem i brug eller formidle dem videre til andre.

Et af vores råd er at holde en fornuftig indetemperatur og ikke lade spareiveren tage overhånd. Det er der flere grunde til. For det første er 18-20 grader faktisk ret koldt og for de fleste af os næppe videre behageligt. For det andet er det en minimumstemperatur, hvis man vil undgå, at der bliver dannet skimmel i boligen grundet for høj relativ luftfugtighed. Og endelig er der heldigvis andre måder at begrænse energiforbruget på end ved at sænke temperaturen inden døre.

Der har periodisk været røster fremme om at slukke for al julebelysning, da den ret beset er et overflødigt strømforbrug. Jeg medgiver, at de høje priser giver anledning til panderynker, men det bør ikke lede til, at vi ganske giver afkald på den hygge, som julebelysning rummer. For Himmerland Boligforenings vedkommende sætter vi ikke de helt store installationer op i år, men lidt LED-lys her og der giver nu en gang ekstra indre varme og glæde og er med til at binde os tættere sammen. Og det er slet ikke så tosset i en tid, hvor det for mange måske er nemmest at få øje på de mørke ting i livet.

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>