Undgå at navigere i blinde, når du flyver ind i skyen

Aldrig har det været nemmere at flytte op i skyen – og aldrig har det været vanskeligere og mere kompliceret.

Undgå at navigere i blinde, når du flyver ind i skyen 1For ti år siden var skyen et modeord. I dag er den blevet hverdag. Samtidig har udviklingen vist, at det, der var sandt i går, ikke behøver at være sandt i dag: Hvad du kan og ikke kan gøre i skyen, og hvordan man bruger den bedst, udvikler sig hurtigt i takt med teknologien.

Bevægelsen op i skyen er kun begyndelsen på rejsen, ikke dens endemål.

Man kan sige, at skyen både er moden og i konstant forandring. Hvis du spørger folk rundt omkring branchen om, hvad skyen er, og hvad den betyder, så får du sikkert næsten lige så mange svar, som der er personer, uanset deres tekniske ekspertise eller baggrund.

Hvis du søger efter den mindste fællesnævner, handler den sandsynligvis om effektivitet – et middel til at nedbringe omkostningerne, mindske risici og forenkle komplekse processer. Men det er langt fra en given sandhed i markedet omkring skyen.

Prismodellerne virker enkle i den offentlige sky, i hvert fald ved første øjekast, og man kan let føle sig overvældet af enkle og tilsyneladende effektive valgmuligheder. Du finder prismodeller lige fra “pay-as-you-go”, hvor du betaler for det, du bruger, til “Enterprise Billing”, hvor betalingen er baseret på antal brugere, antal servere og datalagring. Alle disse faktorer påvirker således omkostningerne.

Det kan blive kompliceret at finde ud af, hvordan alle dine egne applikationer og tilpasninger påvirker de forskellige parametre i dag, og – vigtigst af alt – hvordan din virksomhed kommer til at se ud i morgen. Hvad der lige nu synes at være en omkostningseffektiv løsning, kan hurtigt udvikle sig til en omkostningsfælde – hvis du for eksempel er en nystartet virksomhed i hurtig vækst eller en organisation, der opererer i et turbulent marked. IT-fagfolk kan fortælle mange rædselshistorier om virksomheder, der ikke tog hensyn til både de kortsigtede behov og de langsigtede muligheder. De lagde alle æggene i den samme kurv og låste sig dermed fast – netop det scenarie, som rejsen ind i skyen skulle forhindre.

Undgå at navigere i blinde på din rejse i ind i skyen.

Derfor er det ikke overraskende, at de seneste rapporter fra analytikere viser en anden tendens: en voksende interesse for en multi-cloud-strategi. Siden multi-cloud-begrebet blev en del af samtalerne i IT-branchen for et par år siden, har der være konstant forvirring om, hvad det betyder, og hvordan det adskiller sig fra hybrid cloud. Helt enkelt giver hybrid cloud mulighed for at lægge dine applikationer og tilpasninger på en kombination af dine egne servere, private skyer og offentlige skyer for at opnå forskellige stordriftsfordele. Multi-cloud går ud på at lægge forskellige dele af din infrastruktur hos flere forskellige offentlige cloud-udbydere for at få mest muligt ud af pengene. Du kan have transaktionstunge applikationer det ene sted og applikationer, der kræver stor båndbredde, et helt andet sted – afhængigt af, hvad der giver det bedste afkast i hvert enkelt tilfælde.

Det lyder umiddelbart som en indlysende løsning, men der opstår også nye udfordringer – og løsningen på dem er den magiske nøgle, der åbner porten til den næste destination på rejsen ind i skyen. En hybrid cloud-strategi kræver i forvejen stærke værktøjer til orkestrering og automatisering for at undgå, at dit IT-økosystem kommer til at ligne et teenagerværelse, der trænger til en grundig oprydning. Det samme gælder naturligvis for multi-cloud – bortset fra at du også skal håndtere forskellige cloud-leverandører, som alle har deres egne processer og portaler, og som ikke nødvendigvis er interesserede i at gøre det nemt for kunderne at flytte tilpasninger og applikationer frem og tilbage mellem konkurrerende cloudtjenester.

Men hvis der er en ting, vi kan lære af menneskehedens historie, så er det, at friheden altid vinder til sidst.

På samme måde viser markedsøkonomiens historie, at det før eller senere bliver køberen snarere end sælgeren, der bestemmer vilkårene. Allerede i dag findes der åbne standarder som OpenShift, som er kompatible med alle de store cloudplatforme. I den nyligt udgivne rapport “The State of Enterprise Open Source” blev 950 IT-ledere rundt omkring i verden interviewet om deres nuværende strategi og fremtidige planer. Mere end fire ud af ti (43 %) bruger allerede open source-baserede cloud management-værktøjer, og interessen for multi-cloud er stigende blandt dem, der ikke bruger open source.

Derfor tåler det gentagelse, at bevægelsen ud i skyen kun er begyndelsen på rejsen, ikke dens endemål. Sørg derfor for at have både kort og kompas med, og glem ikke at spænde sikkerhedsselen – der kan snart komme et turbulent område, som du skal flyve igennem.

Af Jonas Jonsson, Head of Technology and Solutions, Red Hat Nordics & Baltics