Virksomhederne Leica Geosystems og Innopixel er gået sammen om at lave en 3D-scanning af Odense Domkirke.
Projektet skal bane vejen for i fremtiden bedre at kunne sikre Danmarks over 350.000 bevaringsværdige bygninger.
Billederne af et brændende Børsen står for evigt printet i mange danskeres øjne. For at undgå lignende skrækscenarier i fremtiden har teknologivirksomheden Innopixel inviteret Leica Geosystems med i et projekt, der skal gennemføre en 3D-scanning af blandt andet altertavlen i Odense Domkirke.
Med scanningen, der laves både inde i og udenpå domkirken, vil virksomhederne sammenkøre data og udnytte hinandens kompetencer til fremtidige scannings-projekter. Missionen er over tid bedre at kunne sikre de over 350.000 bevaringsværdige bygninger, der ifølge Slots- og Kulturstyrelsen findes i landets 98 kommuner.
– Hvis en bevaringsværdig bygning styrter sammen eller brænder ned under en renovering, er det i langt de fleste tilfælde umuligt at genskabe bygningen, når der kun foreligger gamle plantegninger og billeder. Udfører man en databaseret 3D-scanning, inden man påbegynder renoveringen, får man skabt en ’digital tvilling’. Derved sikrer man, at unikke dele som facader, vinduer, døre, kviste, skorstene og andre konstruktioner ikke går tabt i genopbygningen, hvis det værst tænkelige sker, siger Niki Christensen, der er administrerende direktør i Leica Geosystems og uddyber:
– I Italien er der et krav om komplet 3D-scanning inden et renoverings- eller tilbygningsprojekt startes, og det mener jeg, vi bør kopiere i Danmark. Som reglerne er nu, gambles der med Danmarks kulturarv. Vi så det med branden på Børsen, og hvis en anden bevaringsværdig bygning – eksempelvis under en energirenovering – brænder ned eller styrter sammen i morgen, så står vi i samme situation. Vi bør derfor i langt højere grad skabe de mest optimale muligheder for at genskabe bygningerne.
Udforskning af et nyt område
Ifølge Michael Lundorff-Hansen, der er CEO i og stifter af Innopixel, har virksomheden været i dialog med Leica Geosystems gennem mange år, men det er først nu, at parterne arbejder sammen på et konkret projekt.
– Fra starten har visionen været at lave en stor og detaljeret scanning af domkirken i Odense. Til formålet søgte vi efter en partner, som kunne stille noget udstyr og knowhow til rådighed, som vi ikke selv besidder. Leica Geosystems præsenterede os for deres 3D-laserscannere i BLK- og RTC-serien, og det lød så spændende, at vi inviterede dem med i projektet. Nu får vi så mulighed for at se, hvad deres teknologi kan, og på den måde får vi et unikt og vigtigt indblik i, hvordan et helt nye område kan udforskes, fortæller Michael Lundorff-Hansen.
Erfaringer i fokus
Niki Christensen ser invitationen fra Innopixel som en god måde, hvorpå Leica Geosystems med deres specialkompetencer kan bidrage til fremtidige projekter.
– Set i et bredere perspektiv skal vores erfaringer fra dette projekt gøre, at vi i fremtiden bedre kan bevare de mane fine kulturskatte, vi har i landet i form af bygninger. Og vi ser det som meningsfuldt at bidrage med vores kompetencer og teknologi. I den kontekst er det meget positivt, at Innopixel mener, at vi tilbyder løsninger, som andre ikke kan, og at vores teknologiske innovationer passer perfekt til at løse opgaven, afslutter siger Niki Christensen.
Leica Geosystems leverer ydelser og produkter inden for både måle- og positioneringsudstyr samt komplette maskinstyringssystemer til entreprenørmaskiner og til personale på bygge- og anlægsprojekter. Virksomheden har kontorer i Odense og Søborg. Se mere på https://leica-geosystems.com/