På trods af den høje inflation er det kun få, der tror, at de kommer til at skifte bolig i år på grund af de stigende priser, viser ny måling.
Det er ifølge ejendomsmæglerkæden Estate især den høje beskæftigelse og de strammere låneregler, indført efter finanskrisen, som kan forklare den lave grad af sortsyn.
Selvom inflationen er den højeste siden 1970’erne, ser det ikke ud til, at den vil få os til at gå fra hus og hjem. I en ny befolkningsundersøgelse, som analyseinstituttet Epinion har lavet for ejendomsmæglerkæden Estate, svarer 89 procent nemlig, at de ikke er i risiko for at skifte bolig i år på grund af inflationen. Kun 5 procent mener, at inflationen kan få dem til at få nye adresse i 2023, mens 7 pct. svarer ved ikke.
I Estate ser man målingen som et udtryk for, at flertallet har en sund og solid privatøkonomi, som er gearet til at klare turbulenser i samfundsøkonomien som den nuværende inflation og de stigende renter.
-Det er utroligt positivt, at så mange har styr på deres boligøkonomi under så krævende forhold, som vi oplever lige nu og givetvis bliver ved med at se ind i for en periode. Det tyder på, at vi har været gode til at lære af fortidens kriser og denne gang står stærkt, når stormen rammer, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.
Han mener, at den høje optimisme for egen boligøkonomi især skyldes de stramninger, der blev indført i kølvandet på finanskrisen.
-Hvis man husker tilbage til tiden efter 2008 og alle tvangsauktionerne, var det jo en forfærdelig tid, hvor folk mistede store værdier, og hvor mange måtte flytte, fordi de ikke havde råd til at blive boende i deres boliger. Der er vi heldigvis langt fra i dag, og vi skylder alle sammen tak til de ansvarlige politikerne, der lavede de nødvendige reformer, siger Thomas Hovgaard.
At kun fem procent vurderer, at inflationen kan ende med at tvinge dem til at skifte bolig i 2023, skyldes i høj grad også, at vi aldrig har haft en højere beskæftigelse.
-Ved sidste krise mistede mange også deres job, og derfor blev det for mange umuligt at betale de faste udgifter. Der er vi ikke nu. Tværtimod bliver der trods inflationen stadig shoppet, købt rejser og handlet boliger, hvilket er en stærk indikator for, at navnlig boligmarkedet ikke kommer til at blive sat nævneværdigt tilbage i sin udvikling, og det er godt for samfundsøkonomien, at vi fortsat har et dynamisk boligmarked med de mange afledte, positive effekter det har på varekøb og handel med tjenesteydelser, siger Thomas Hovgaard.