Danske cybersikkerhedschefer kæmper med manglende troværdighed
Hjem SIKKERHED Danske cybersikkerhedschefer kæmper med manglende troværdighed

Danske cybersikkerhedschefer kæmper med manglende troværdighed

Af Redaktionen

85 pct. af it-beslutningstagerne i danske virksomheder har følt sig presset til at nedtone, hvor stor risikoen er for et cyberangreb mod deres virksomhed, over for topledelsen.

Det viser en ny rundspørge, som cybersikkerhedsselskabet Trend Micro har gennemført blandt 100 danske ledere, som arbejder med cybersikkerhed.

“Cybersikkerhedscheferne mister troværdighed, fordi de har vanskeligt ved at vise topledelsen, hvordan investeringer i cybersikkerhed understøtter forretningsmålene,” siger Christian K. Beck, adm. direktør, Trend Micro i Danmark.

“52 pct. af ledere, der arbejder med cybersikkerhed i danske virksomheder, siger, at cyberangreb er den største risiko for deres virksomhed. Desværre er de ikke i stand til at kommunikere den risiko på en måde, så topledelsen forstår det. Konsekvensen er, at de bliver ignoreret, set ned på og betragtet som en belastning. Medmindre de bliver i stand til at ændre på forholdet til topledelsen, vil det gå ud over virksomhedens evne til at modstå et cyberangreb,” siger Christian K. Beck, adm. direktør for Trend Micro i Danmark.

42 pct. af lederne, som nedtoner risikoen, siger, at det skyldes, at topledelsen synes, de gentager sig selv og er en belastning. 38 pct. siger, at de nedtoner risikoen, fordi topledelsen betragter dem som overdrevent negative. 27 pct. siger, at de nedtoner risikoen, fordi ledelsen allerede har afvist dem på forhånd.

Troværdighed kræver dokumentation for forretningsværdien

Rundspørgen peger på, at en stor del af de danske cybersikkerhedschefer har et troværdighedsproblem.

Danske cybersikkerhedschefer kæmper med manglende troværdighed

Christian K. Beck

Årsagen skal findes i chefernes manglende evne til at dokumentere forretningsværdien af deres arbejde.

“Cybersikkerhedslederne mister troværdighed, fordi de har vanskeligt ved at vise ledelsen, hvordan investeringer i cybersikkerhed understøtter forretningsmålene. Vores rundspørge viser bl.a., at 43 pct. af de cybersikkerhedsledere, der har været i stand til at måle værdien af deres cybersikkerhedsindsats, har oplevet, at topledelsen ser dem som mere troværdige,” siger Christian K. Beck.

De cybersikkerhedschefer, som har kunnet dokumentere den forretningsmæssige gevinst af deres arbejde, har ud over øget troværdighed oplevet følgende fordele:

53 pct. har fået mere ansvar

40 pct. har oplevet, at deres funktion bliver set som mere værdifuld for virksomheden

36 pct. har fået et større budget

44 pct. er blevet en del af beslutningsprocessen på et højere niveau

Tab på 1.281.000 kr. vil få topledelsen til at reagere

På trods af, at nogle cybersikkerhedschefer har fået rykket ledelsen opfattelse, peger rundspørgen stadig på et mismatch mellem sikkerhedschefen og topledelsen forståelse af cybersikkerhed.

Kun 42 pct. af de adspurgte danske cybersikkerhedschefer er sikre på, at deres ledere fuldkommen forstår de cybertrusler, virksomheden står over for. Det er et tal, som var stort set det samme i 2021, da Trend Micro stillede samme spørgsmål.

Flere end en tredjedel (36 pct.) af de adspurgte cybersikkerhedschefer siger, at cybersikkerhed bliver stadig betragtet som en it-problemstilling og ikke en forretningsrisiko.

Derudover siger 75 pct. af de adspurgte danske cybersikkerhedschefer, at kun et alvorligt cyberangreb ville give topledelse et incitament til at handle mere konkret på cyberrisikoen. Helt konkret vurderer de adspurgte chefer, at der i gennemsnit skal et tab på 1.281.000 kr. til som følge af et cyberangreb, før topledelsen vil handle mere direkte på at håndtere cyberrisikoen.

 

 

 

 

 

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>