Det skal være lettere for kommunerne at samarbejde om databaseret grøn omstilling.
Det er ambitionen fra Center Denmark og Energy Cluster Denmark, som sammen udgør sekretariatet for kommunernes digitale energi- og CO2-regnskaber.
Mange danske kommuner benytter onlineværktøjet Energi- og CO2-regnskabet til at få overblik over udledning af drivhusgasser i kommunen. Onlineværktøjet samler relevant data, der kan anvendes som grundlag for kommunernes klimahandlingsplaner, og som gør det muligt for borgerne at følge udledninger fra fx energiproduktion, landbrug eller transport i den enkelte kommune.
Nu skal onlineværktøjet forbedres yderligere. I februar overtog Center Denmark og Energy Cluster Denmark sekretariatsfunktionen for Energi- og CO2-regnskabet, hvis udvikling er initieret af Energistyrelsen, KL, regionerne og den filantropiske forening Realdania og varetages af Viegand Maagøe.
Søren Bernt Lindegaard, projektchef og sekretariatsleder ved Center Denmark, ser frem til en spændende ny opgave:
”Vi er stolte af at skulle varetage værktøjet i tæt samspil med vores medlemmer, der især er landets kommuner og flere regioner. Vi står på skuldrene af mange års godt arbejde – og glæder os til at bibringe værktøjet vores kompetencer indenfor datahåndtering og innovativ grøn omstilling til gavn for endnu flere brugere” siger Søren Bernt Lindegaard.
En grøn GPS
Middelfart Kommune har benyttet Energi- og CO2-regnskabet i flere år og ser positivt på det nye sekretariat.
”Vi er ganske enkelt vilde med at bruge værktøjet, da det er pædagogisk for kommunerne såvel som for borgerne, som med fuld transparens kan følge med i, hvordan det går med vores udledninger. Vi ser masser af perspektiver i det nye sekretariat og vil gerne hjælpe til med at gøre værktøjet endnu bedre og gøre værktøjet til den grønne GPS, som kommunerne kan bruge på vores omstillingsrejse,” fortæller Morten Westergaard, klimachef i Middelfart Kommune.
Ifølge Glenda Napier, CEO i Energy Cluster Denmark, skal Energi- og CO2-regnskabet hjælpe kommunerne med at accelerere den grønne omstilling lokalt og på tværs af Danmark.
”Kommunerne er vigtige for den grønne omstilling af vores samfund. Med det nye sekretariat vil vi understøtte den enkelte kommunes datadrevne grønne omstilling og det arbejde, der pågår i klimapartnerskabet DK2020 mellem KL, regionerne og Realdania. Vi ønsker samtidig, at kommunerne i hele landet kan samarbejde om deres fælles udfordringer. Her kan Energi- og CO2-regnskabet være et faktabaseret værktøj, der kan gøre en konkret forskel for de danske kommuner,” siger Glenda Napier.