Virksomheder skal forberede sig på øget pres fra avancerede cyberangreb, hvor AI og kritisk infrastruktur er blandt de største risikoområder.
Arctic Wolf, en af branchens førende it-sikkerhedsvirksomheder inden for avanceret incident detection and response, præsenterer i sin seneste rapport fem nøgletrends, der vil præge cybersikkerheden i 2025.
Organisationer står over for en ny virkelighed, hvor virksomhedernes perimeter forsvar bliver stadig mere komplekst, og social engineering-angreb udnyttes med hidtil uset præcision. Kritisk infrastruktur som energi og sundhed er særligt udsat, hvilket understreger behovet for stærke sikkerhedsforanstaltninger.
“Virksomheder i Norden skal forberede sig på en intensivering af cybertrusler. Vi ser allerede, at hackerne bruger avancerede metoder til at målrette IoT-enheder og netværkssvagheder, og derfor er det vigtigt at have det fulde overblik over sin infrastruktur,” siger Petter Glenstrup, nordisk director hos Arctic Wolf.
Rapporten fremhæver desuden brugen af avanceret AI, der i hænderne på trusselsaktører vil accelerere opdagelsen af nye sårbarheder. Organisationer skal derfor kombinere teknologiske løsninger med træning af medarbejdere for at stå imod de kommende udfordringer.
Angreb på identitet og kritisk infrastruktur
Ransomwaregrupper retter i stigende grad fokus mod identitets- og adgangsstyringssystemer (IAM). Dårlig konfiguration og svage adgangskoder udnyttes til at kompromittere netværk, og Arctic Wolf har dokumenteret et stigende antal angreb, hvor VPN-gateways bruges som adgangsveje.
Samtidig bliver kritisk infrastruktur som energi, vand og sundhedstjenester mål for både økonomisk motiverede angreb og hybridkonflikter.
“Nordiske lande med stærk digital infrastruktur er attraktive mål. Det stiller krav til vores evne til at beskytte kritiske sektorer,” siger Petter Glenstrup.
Rapporten peger også på, at nationer som Danmark skal tage højde for geopolitisk ustabilitet, hvor cyberangreb kan bruges som våben i internationale konflikter.
Fem trends, virksomheder skal kende:
- Sårbare svagheder i de yderste forsvarsdele: VPN-gateways og IoT-enheder øger risikoen for brud mere end tidligere.
- Avanceret social engineering: AI og deepfakes gør phishing-angreb mere effektive – og mere uigennemskuelige.
- Identitetskriser: Ransomware udnytter svage IAM-konfigurationer.
- Kritisk infrastruktur: Energi- og sundhedssektoren er mål for både økonomisk og geopolitisk motiverede angreb.
- AI som rekognosceringsværktøj: Trusselsaktører bruger avanceret AI til at opdage og udnytte sårbarheder.
AI som både trussel og løsning
AI-teknologi er hurtigt blevet både en styrke og en trussel for virksomhederne. På den ene side giver avanceret AI organisationer mulighed for bedre at opdage og respondere på angreb langt hurtigere og mere effektivt end tidligere. På den anden side sætter teknologien også trusselsaktører i stand til at udvikle mere komplekse angrebsmetoder og opdage sårbarheder som aldrig før.
“Det stiller helt nye krav til virksomheder og vores fælles samfund. Det kræver, at vi i fællesskab investerer i avancerede forsvarsværktøjer og samtidig lærer af tidligere hændelser,” konkluderer Petter Glenstrup.
Slutningen på 2025 vil afhænge af vores evne til at tilpasse os. Organisationer, der prioriterer netværkssegmentering, stærk MFA og regelmæssig træning, holistisk overblik vil være bedst rustet til at håndtere trusselsbilledet.