Google Cloud får dedikeret nordisk AI-sprogmodel
Hjem AI Google Cloud får dedikeret nordisk AI-sprogmodel

Google Cloud får dedikeret nordisk AI-sprogmodel

Af Redaktionen

Snart tilbyder Google Cloud den nye sprogmodel Viking, som skal gøre det nemmere at anvende AI-værktøjer på nordiske sprog, herunder dansk.

Viking vil være tilgængelig gennem Google Clouds platform og er udviklet som resultat af et samarbejde mellem AI-specialisten Silo AI og forskningsgruppen TurkuNLP fra finske Turku Universitet.

Foruden engelsk og programmering er den nye sprogmodel udviklet specifikt til alle nordiske sprog, inklusive dansk, svensk, norsk, finsk og islandsk.

Viking tilbyder således flere nuancer, sproglig dybde og kulturel forståelse til nordiske brugere sammenlignet med andre AI-modeller.

Som efterfølger til sprogmodellen Poro er Viking et betydeligt spring inden for naturlig sprogbehandling (Natural Language Processing, NLP), da den er trænet på et omfattende datasæt bestående af 2 billioner tokens. Viking kommer i tre størrelser, 7B, 13B og 33B, og anvender Google Clouds AI Hypercomputer, en performanceoptimeret supercomputer, til at opnå hidtil uset ydeevne og effektivitet.

Ud over at fremskynde udviklingen og implementeringen af den nye sprogmodel vil samarbejdet med Google Cloud gøre Viking tilgængelig for en bred vifte af brugere og applikationer.

Vikings nøglefunktioner:
  • Flersproglig: Viking udmærker sig ved at forstå og kunne generere tekst på alle nordiske sprog (dansk, finsk, norsk, islandsk og svensk), engelsk samt diverse kodningssprog.
  • Førende ydeevne: Modellen har demonstreret klassens bedste ydeevne på sprog trænet på lavere mængder af AI-indhold – som fx dansk – uden at gå på kompromis med engelsk og programmering.
  • Kulturel forståelse: Viking er omhyggeligt trænet til at være følsom over for lokale værdier og kulturer på tværs af Norden, så den fungerer mere som en bro snarere end en barriere i den digitale kommunikation.
  • Open source: Sprogmodellen udgives under licensen Apache 2.0, som gør den frit tilgængelig til både kommerciel og forskningsmæssig brug samt samarbejde inden for AI generelt.

”Vi er glade for at løfte sløret for Viking, som vil demokratisere AI endnu mere gennem sproglig mangfoldighed. Med Google Clouds stærke infrastruktur har vi ikke blot været i stand til at skubbe grænsen for flersprogede modeller, men også gøre dem tilgængelige for alle,” siger Peter Sarlin, CEO og medstifter i Silo AI.

”Vi glæder os over at hjælpe med implementeringen af Viking og tilbyde endnu bedre anvendelse på de nordiske sprog. Vi tror på, at fremtiden for AI er open source, og derfor giver vi adgang via Googles infrastruktur, så virksomheder selv kan udstikke deres egen retning på generativ AI,” siger Eva Fors, Managing Director for Google Cloud i Norden.

Google Cloud får dedikeret nordisk AI-sprogmodel

Peter Sarlin, CEO og medstifter i Silo AI

Viking er udviklet til brug inden for områder som uddannelse, sundhedspleje, kundeservice og indholdsskabelse. Ud over SiloGen-platformen vil Viking-modellerne også være tilgængelige via Google Clouds Vertex AI Model Garden.

Google Cloud har i øvrigt yderligere planer om at tilbyde sprogmodeller, der på sigt dækker samtlige sprog i både Europa og resten af verden.

 

 

 

 

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>