Hvor stor en klimasynder er din mobil? Nye tal afslører elektronikkens miljøpåvirkning
Hjem BÆREDYGTIGHED Hvor stor en klimasynder er din mobil? Nye tal afslører elektronikkens miljøpåvirkning

Hvor stor en klimasynder er din mobil? Nye tal afslører elektronikkens miljøpåvirkning

Af Redaktionen

I Danmark sælges årligt cirka to millioner nye mobiltelefoner.

Men nogle modeller er større klimasyndere end andre – i toppen ligger Microsoft og Samsung.

Det viser en ny undersøgelse fra Refurbed og forskningsinstituttet Fraunhofer.

Det skal være lettere at se, hvor meget ens elektroniske produkter forurener miljøet. Derfor har Danmarks førende onlinemarkedsplads for genanvendt elektronik, Refurbed, i samarbejde med det anerkendte forskningsinstituttet Fraunhofer udarbejdet en undersøgelse.

Som den første af sin slags i verden kortlægger undersøgelsen miljøpåvirkningen af op til 10.000 elektronikprodukter i form af CO2-udledninger, vandforbrug og affald gennem hele produktets livscyklus.

Resultaterne er både skræmmende og håbefulde: Vores enorme elektronikforbrug skader miljøet betydeligt, men ved at vælge genanvendt elektronik kan vi opnå store klimagevinster.

Klimabesparelsen er allertydeligst ved mobiltelefoner, som danskerne udskifter flittigt hvert år. En ny smartphone udleder i gennemsnit 76,5 kilo CO2, bruger 30.114 liter vand og genererer 202 gram elektronikaffald. I Danmark sælges årligt cirka to millioner mobiltelefoner – ved at købe genanvendt i stedet for nye kan vi spare miljøet for 127.200 ton CO2.

De største klimasyndere

Undersøgelsen afslører helt nye miljødata for næsten 4.000 almindelige mobiltelefoner. Men nogle modeller er større klimayndere end andre.

Samsung Galaxy Z Fold, Microsoft Surface Duo og LG Wing 5G er Samsung Galaxy Z Fold, Microsoft Surface Duo og LG Wing 5G er blandt de værste syndere med markant højere CO2-udledning, vandforbrug og elektronikaffald end gennemsnittet.

Hvor stor en klimasynder er din mobil? Nye tal afslører elektronikkens miljøpåvirkning”Vores undersøgelse viser sort på hvidt, hvilke modeller der slider mest på miljøet. Og de mobiltelefoner er også dem, som du og klimaet tjener mest på at købe brugt. Men uanset hvilken mobil, du har, så gør du miljøet en kæmpe tjeneste ved at købe den genanvendt i stedet for ny,” siger Emma Jefelt, Refurbed Danmark.

Her er modellerne med størst miljø- og klimabelastning, når de købes nye. Du kan også se, hvad du og miljøet kan vinde ved at købe dem fornyede.

Microsoft Surface Duo 2
  • CO2-besparelse: 90 procent
  • Vandbesparelse: 94 procent
  • E-affald: 84 procent
Samsung Galaxy Z Fold 2
  • CO2-besparelse: 87 procent
  • Vandbesparelse: 91 procent
  • E-affald: 80 procent
LG Wing 5G
  • CO2-besparelse: 88 procent
  • Vandbesparelse: 92 procent
  • E-affald: 81 procent

Læs undersøgelsen og se klimaaftrykket på de 10.000 elektroniske produkter her.

 

 

 

 

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>