Klimarapport: Tag konsekvensen fuldt ud og udfas gas helt
Hjem BÆREDYGTIGHED Klimarapport: Tag konsekvensen fuldt ud og udfas gas helt

Klimarapport: Tag konsekvensen fuldt ud og udfas gas helt

Af Redaktionen

Der er rigtig mange konstruktive indspark i Klimarådets rapport ”Kendte veje og nye spor til 70 procents reduktion – Retning og tiltag for de næste ti års klimaindsats i Danmark.”

Klimarapport: Tag konsekvensen fuldt ud og udfas gas helt

Lars Bonderup Bjørn, administrerende direktør i energikoncernen EWII: “Jeg savner, at man tager konsekvensen fuldt ud, og ikke blot lader biogas afløse naturgas.” Foto: EWII

Sådan lyder det fra den koldingensiske energikoncern, EWII, der blandt andet sælger, køber og administrerer forskellige former for grøn energi.

Et af forslagene drejer sig om udfasning af gas og ophævelse af tilslutningspligten. Her er Klimarådet på rette vej, mener koncernens administrerende direktør, Lars Bonderup Bjørn. Men der kan godt skrues endnu højere op for ambitionerne:

”Det er positivt, at der kommer et tryk i den retning. Men jeg savner, at man tager konsekvensen fuldt ud, og ikke blot lader biogas afløse naturgas. Vores anbefaling herfra vil være, at politikerne konsekvent melder ud, at gas skal udfases og kun anvendes, hvor der ikke er et alternativ – og i det tilfælde kan man så bruge biogas,” siger Lars Bonderup Bjørn.

EWII Koncernen har selv tidligere haft gas-handel, men som konsekvens af en nyere, grønnere retning, valgte koncernen i marts 2019 at sælge sine gaskunder fra for at koncentrere sig om vind, sol og bæredygtige energiløsninger.

”Vi – og heldigvis rigtig mange andre – er allerede godt i gang med den grønne omstilling. Klimarådets startskud i dag kommer til at afføde en masse virkelig spændende debatter, som vi glæder os til at deltage i over de kommende måneder,” siger direktøren og nævner som eksempler på det, Klimarådets formand Peter Møllgaard kalder for ”udviklingssporet”, forskningsprojektet Flexible Energy Denmark (www.fed.dk) og samlingspunktet for grøn forskning, Center Denmark (www.centerdenmark.dk) som begge er eksempler på igangværende forskning, der skal fremme den grønne omstilling.

Bekymrende, at infrastruktur-omkostninger er udeladt af rapporten

Men der er også kritik af rapporten fra direktørens side. Den grønne omstilling kommer til at trække historisk store veksler på den danske forsyningsinfrastruktur – el-nettet, fjernvarmenettet og vandforsyningen. Det kommer uundgåeligt til at koste penge, men de omkostninger er ikke nævnt i rapporten:

“Det kan synes som om, Klimarådet undervurderer omkostningerne til omstillingen. For eksempel er omkostningerne til omlægning af varmesystemet væk fra gas enten ikke behandlet eller kun perifært omtalt i rapporten. Det gælder også omkostninger til at klargøre el-nettet til en masse ladestandere. Jeg sidder tilbage med det indtryk, at der er en række uundgåelige omkostninger, som ikke er blevet regnet helt med,” lyder det fra Lars Bonderup Bjørn.

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>