Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft
Hjem BÆREDYGTIGHED Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

Af Redaktionen

I en ny aftale vil Ørsted over en tiårig periode sælge yderligere 1 million ton CO2-fjernelse til Microsoft fra Avedøreværket, som er en del af Ørsteds projekt til CO2-fangst og -lagring, ’Ørsted Kalundborg CO2 Hub’.

Microsoft har tidligere indgået en aftale med Ørsted om at købe 2,67 millioner tons CO2-fjernelse fra Asnæsværket, og med den nye aftale ender den samlede aftalte volumen på 3,67 millioner tons CO2.

Som en del af ’Ørsted Kalundborg CO2 Hub’ vil Ørsted etablere CO2-fangst på det træflisfyrede Asnæsværket i Kalundborg og på Avedøreværkets halmfyrede kedelanlæg i Storkøbenhavn.

De 430.000 tons biogen CO2, der årligt fanges på kraftværkerne, transporteres til et lagringsreservoir i den norske del af Nordsøen, hvor det skal opbevares permanent. ’Ørsted Kalundborg CO2 Hub’ forventes at blive sat i drift i starten af 2026.

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

Den nye aftale mellem Ørsted og Microsoft indebærer, at Microsoft fra 2026 vil aftage 1 million ton CO2-fjernelse fra den halmfyrede blok på Avedøreværket. Kraftværket omdanner lokalt indkøbt halm, som er et restprodukt fra landbruget, til el og fjernvarme. Ved at fange CO2 fra biomassefyrede kraftvarmeværker og lagre det i undergrunden er det muligt ikke kun at reducere, men også at fjerne CO2 fra atmosfæren, da CO2 fra bæredygtig biomasse er en del af en naturlig biogen kulstofcyklus. Derved skabes negative udledninger.

Samarbejdet mellem Ørsted og Microsoft vil spille en afgørende rolle i udviklingen af ’Ørsted Kalundborg CO2 Hub’, da biomassebaseret CO2-fangst og -lagring stadig befinder sig på et tidligt udviklingsstadie. Selvom projektet blev tildelt støtte fra Energistyrelsen, var indtægter fra salg af CO2-kreditter medregnet i investeringsbeslutningen og derefter også i det tilbud, der blev indsendt via den danske støtteordning, hvor der blev lagt stor vægt på konkurrencedygtige bud med den laveste støtte pr. ton.

Ifølge FN’s klimapanels seneste rapport er teknologier til biomassebaseret CO2-fangst og -lagring som denne afgørende for, at den globale opvarmning begrænses. Dette understreger vigtigheden af projekter som ’Ørsted Kalundborg CO2 Hub’, som kan bidrage til, at virksomheder som Microsoft når deres bæredygtighedsmål, og at de globale klimamål realiseres.

Ole Thomsen, Senior Vice President og chef for Ørsteds kraftværksforretning, siger: “Udvidelsen af vores samarbejde med Microsoft understreger vores fælles vision om en bæredygtig fremtid. Ved at kombinere Ørsted ekspertise inden for biomassebaseret fangst og lagring af CO2 med Microsofts ambition om at reducere virksomhedens CO2-aftryk viser vi, hvordan strategiske relationer kan accelerere den grønne omstilling.”

For Microsoft er dette endnu et eksempel på en aftale om at fjerne CO2 i stor skala, der understøtter virksomhedens ambition om at være CO2-negativ i 2030.

Brian Marrs, Senior Director og chef for Microsofts aktiviteter inden for energi og CO2-fjernelse, siger: “Vi er stolte over endnu en gang at kunne offentliggøre en skelsættende aftale med Ørsted, som både er banebrydende inden for ansvarlig udvikling af CO2-fjernelse i Danmark og samtidig er med til at understøtte omstillingen til et CO2-neutralt energisystem. For at nå klimamålene er det nødvendigt, at vi omsætter grundig planlægning til hurtig handling – og Ørsted er fortsat en værdifuld samarbejdspartner, når vi skal føre store idéer ud i livet. Dagens udmelding er endnu et konkret skridt på vejen mod at videreudvikle de teknologier og kommercielle kompetencer, der skal til, for at vi kan blive CO2-negative inden udgangen af 2030.”

 

 

 

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>