DANX indfører kunstig intelligens for at optimere planlægning af ruter og last
Hjem TEKNIK DANX indfører kunstig intelligens for at optimere planlægning af ruter og last

DANX indfører kunstig intelligens for at optimere planlægning af ruter og last

Af Redaktionen

Logistikfirmaet DANX har i samarbejde med den danske startup-virksomhed Sentispec indført en løsning, hvor kunstig intelligens medvirker til at analysere data og derved forbedre planlægningen af ruter og last.

Løsningen er udviklet og håndteres af Sentispec.

Den er baseret på systemet Inspector og kan blive et effektfuldt svar på et logistikproblem, som er en udfordring for mange transport- og planlægningschefer. Løsningen fungerer sådan, at man ved hjælp af en app på en smartphone tager billeder af trailere, når lastningen er foretaget. Derefter sendes data automatisk til analyse og videre til pladsansvarlige og ruteplanlæggere. Chefer og planlæggere kan efterfølgende optimere last- og ruteplanlægningen.

– Inspector-systemet er en stor hjælp i forhold til ruteplanlægning, og systemet giver os hver dag store tidsbesparelser, siger Eveliina Ojala, pladschef hos DANX, der er en del af DANX Carousel-gruppen.

Systemet er afprøvet i forbindelse med et pilotprojekt i Helsinki, og de foreløbige resultater er lovende:

– Allerede i løbet af de første måneder har vi ved hjælp af Inspector-systemet konstateret flere værdifulde optimeringspotentialer, siger Heikki Nikamaa, pladschef hos DANX i Helsinki.

Avanceret teknik

DANX indfører kunstig intelligens for at optimere planlægning af ruter og last

Andreas Claudi

Processen kan lyde enkel, men den bagvedliggende AI-teknik, som gør det muligt at opnå indsigt baseret på billeder, er kompliceret. Sentispecs Inspector-system tolker information fra visuelle data og kan dermed bedømme, i hvilken grad hver enkelt trailer er fyldt. Systemet kan også advare, hvis en rute ikke opfylder sin fastsatte kvote. Sådanne informationer kan anvendes af ruteplanlæggere, så de kan korrigere last trailer for trailer relativt hurtigt, dvs. i løbet af få dage i stedet for uger eller måneder. Alt dette giver for hvert enkelt stykke gods besparelser, både hvad angår tid, penge og CO2-udslip.

Eftersom kapacitetsudnyttelse kan kontrolleres, og last kan optimeres, kan DANX mindske antallet af lastbiler på vejene.

Det er DANX’ ansvarlige for transformation og information, Thomas Wad, der har taget initiativ til brug af den nye teknik med kunstig intelligens. Han gik i samarbejde med Sentispec for at nå frem til en helt ny og enkel løsning på et komplekst problem.

– Vi er hos DANX kendte for at arbejde ikke alene i dagtimerne, men også hele natten. Vi kører ud fra en lang række indsamlings- og distributionsterminaler. Derfor havde vi behov for at blive bedre til at bedømme, hvordan hver rute påvirkes af små og store ændringer i volumen. En bedre forståelse for dette kan føre til, at vi gennem hele døgnet udnytter vores ressourcer bedst muligt. Sentispecs Inspector-system hjælper os ved, at det indsamler vigtige data og giver indsigter til vores terminal- og planlægningspersonale. En ting, som i særlig grad er en hjælp for os, er muligheden for over tid at kunne analysere, hvordan hver trailer anvendes. Dermed kan vi forbedre vores kapacitetsplanlægning, siger Thomas Wad.

Sentispecs stifter og administrerende direktør Andreas Claudi fremhæver, at Inspector-systemet giver værdifulde input til såvel rute- som flådeplanlægning.

– Løsningen giver adgang til data, som gør det muligt at optimere arbejdsprocesser i hele virksomheden. Den produktportefølje, som løsningen indgår i, øger både automatisering og transparens, når det handler om forsyningskæder rundt om i verden. Desuden er den meget enkel både at indføre og anvende i dagligdagen, siger Andreas Claudi.

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>