I takt med den nødvendige grønne omstilling af samfundet skal byggerier leve op til stadig strammere ESG-krav om bæredygtighed og energieffektivitet.
Det kræver blandt andet en fleksibel elinstallation som mange bygherrer, rådgivere og ingeniører stadig mangler at indtænke i deres byggeprojekter.
Bygninger er ansvarlige for hele 36 procent af EU’s drivhusgasudledninger, og sektoren står over for en forandring, hvor energieffektivitet ikke længere er et tilvalg, men en nødvendig standard[1].
Forventninger om lavere CO2-udledninger, hurtigere installationsmuligheder og minimale driftsomkostninger i nye projekter stiller krav til fleksibiliteten i styringen af elforbruget og kalder derfor på innovative, tekniske løsninger, som tager højde for både fremtidens krav og byggebranchens forudsætninger.
”Byggebranchen står over for en udfordring i den grønne omstilling, når deres byggerier skal udlede mindre CO2, og de generelt skal vænne sig til at genanvende eksisterende bygninger, og ikke bare opføre nye. Derfor er det essentielt, at bygherrer overvejer, at deres elinstallation designes og udføres, så den er fremtidssikret, fleksibel og energioptimeret, hvilket vi i høj grad mangler at se i byggeprojekter,” siger Daniel Lincoln Thygesen, Key Account Manager hos Schneider Electric.
Traditionel kabelføring har længe været standardvalget i byggebranchen, men man bør i højere grad kigge efter løsninger med strømskinner, som faktisk kan tackle fremtidens udfordringer, hvor bygninger i stigende grad skal genanvendes og ikke blot opføres på ny af hensyn til miljøet. For hvis installationen ikke er fleksibel, er det svært at udvide, opgradere eller vedligeholde systemet, hvorimod fleksible strømskinner nemt kan tilpasses i takt med bygningstilpasninger og nye krav til energieffektivitet.
En fremtidssikret elforsyning
Hos entreprenørvirksomheden Wicotec Kirkebjerg A/S har man allerede set mulighederne i fleksible strømskinneinstallationer, der langsomt vokser i popularitet blandt bygherrer og ingeniører.
”Vi har arbejdet med strømskinner i et stykke tid, og fordelene taler deres eget tydelige sprog – især når byggeplaner ændres, hvilket jo ikke er ualmindeligt. Skinnernes fleksible opbygning gør det nemmere at sadle om og tilpasse sig nye planer, også fordi elinstallationen kan integreres med ny teknologi i fremtiden,” siger Jesper Adelkvist, Enterpriseleder hos Wicotec Kirkebjerg.
Den 15. november i København og den 22. november i Kolding afholder Schneider Electric i samarbejde med mediet Ingeniøren et event, hvor man blandt andet kan blive klogere på fleksibilitet i den elektriske distribution. Læs mere om eventet og tilmeld dig her.
Om Schneider Electric
Schneiders formål er at skabe indflydelse og gøre en forskel ved at give alle adgang til at få mest muligt ud af vores energi og ressourcer og bygge bro mellem fremskridt og bæredygtighed for alle. Hos Schneider Electric kalder vi dette Life Is On. Vores mission er at være en betroet partner inden for bæredygtighed og energieffektivisering.
Vi er en global leder i industriel teknologi, der bringer verdensførende ekspertise inden for elektrificering, automatisering og digitalisering til intelligente industrier, modstandsdygtig infrastruktur, fremtidssikrede datacentre, intelligente bygninger og intuitive hjem. Med udgangspunkt i vores domæneekspertise leverer vi integrerede end-to-end-livscyklus AI-faciliterede industrielle IoT-løsninger med forbundne produkter, automatisering, software og services, der leverer digitale tvillinger for at muliggøre profitabel vækst for vores kunder.
Vi er en virksomhed med et økosystem af 150.000 kolleger og mere end en million partnere, der opererer i over 100 lande for at sikre en tæt relation til vores kunder og interessenter. Vi favner mangfoldighed og inklusion i alt, hvad vi gør, og er styret af vores formål om at skabe en bæredygtig fremtid for alle.
www.se.com/dk
[1]https://www.europarl.europa.eu/news/da/press-room/20240308IPR19003/energieffektive-bygninger-ep-vedtager-planer-om-at-dekarbonisere-sektoren